Grondwaterstanden weer de goede kant op

WAALWIJK - Door de droge zomers die we de afgelopen drie jaar gehad hebben is het grondwaterpeil flink afgenomen. De afgelopen maanden hebben we veel regen gehad waardoor de grondwaterstanden weer langzaam de goede kant op gaan. Naar aanleiding van het hoge water bij de zomerdijk sprak Langstraat Media met Waterschap Brabantse Delta over hoe de grondwaterstanden er nu voor staan.

Waterschap Brabantse Delta houdt haar stuwen hoog om op deze manier zoveel mogelijk water vast te kunnen houden. "Dat wat er valt, proberen we zo veel mogelijk vast te houden in sloten en beken door de stuwen hoog te zetten. Zo kan het water makkelijker de grond in trekken." Door gebruik te maken van stuwen kan het waterschap bepalen hoe snel het water wegstroomt en door de stuwen hoog te zetten blijft er veel water in sloten, beekjes en rivieren staan en kan het aan de zijkant de grond in trekken. 

Ook de sneeuw van afgelopen week is ideaal voor het grondwaterpeil. Doordat smeltwater heel rustig de grond in trekt kan het grondwaterpeil sneller worden aangevuld.

Waterschap Brabantse Delta meet op veel plekken dat het grondwaterpeil goed wordt aangevuld en dat de grondwaterstanden weer de goede kant op gaan. "We proberen nu gewoon zo veel mogelijk buffers op te bouwen zodat we een droge periode aankunnen. Het blijft altijd even afwachten hoe droog en hoe warm het gaat worden," laat het waterschap weten.

Deel dit bericht met je vrienden!