Grote angst voor tweede lockdown bij kapsalons

LANGSTRAAT - Alle sectoren zijn er ontzettend bang voor: een tweede lockdown. Opnieuw alles dicht, geen inkomsten meer en iedereen verplicht thuiswerken. Ook bij kappers is de angst hiervoor groot. Hoewel het nu nog niet zeker is of de lockdown er komt en wanneer, houden veel kappers al rekening met de sluiting van hun zaak.

Niet nog een keer twee maanden dicht

‘’We vrezen dat er een tweede lockdown komt’’, zegt Mohammed Ben Areia van herensalon Sayin in Waalwijk. ‘’Iedereen heeft het toch over de persconferentie die er aan gaat komen. We zullen moeten afwachten wat het voor ons betekent.’’ Ook Nikki van Noort, van kapsalon Nikki en Zo in Loon op Zand, is bang om weer dicht te moeten. ‘’De situatie lijkt steeds meer toe te gaan naar een algehele lockdown. We hopen niet dat we nog een keer twee maanden dicht moeten.’’

Ervaringen eerste lockdown

In maart moesten alle kapperszaken in Nederland voor twee maanden dicht vanwege de coronacrisis. Hoe hebben ze dat in de Langstraat ervaren? Van Noort: ‘’Aan de ene kant heerste tijdens de eerste lockdown meer angst voor het virus, maar aan de andere kant hebben wij subsidie gekregen van de gemeente. We waren blij toen we na twee maanden weer open mochten.’’ Voor herensalon Sayin was de eerste lockdown een slechte, maar bijzondere ervaring. ‘’We hebben van onze tijd gebruik gemaakt om de hele zaak te renoveren’’, vertelt Ben Areia.

Nog snel geknipt worden

Nu die tweede lockdown dreigt te komen, is het druk in de kapperszaken. Mensen willen nog snel een keer naar de kapper nu het nog kan. Bij herensalon Sayin zit het de afgelopen weken bomvol. ‘’De klanten blijven maar komen om nog snel even een afspraak te maken. Wij zitten vandaag en morgen al helemaal vol’’, laat Ben Areia weten. Bij kapsalon Nikki en Zo is het ook druk. ‘’De afgelopen maand is het aantal klanten flink toegenomen. Iedereen wil nog snel een afspraak maken, omdat ze denken: Nu kan het nog’’, zegt Van Noort.

Tijdens de volgende persconferentie van premier Mark Rutte zal waarschijnlijk meer duidelijk worden over de lockdown, en daarmee ook toekomst van de kapsalons.