Grotestraat in Waalwijk is voortaan niet alleen groot

WAALWIJK- Het oogt als een doodnormale straat: de Grotestraat in het centrum van Waalwijk. Een juwelier, een banketbakkerij en een electronicazaak, om maar eens een paar zaken op te noemen. Schijn bedriegt: Deze winkels vormen samen met nog een aantal andere zaken andere de eerste fairtrade-straat van Waalwijk.

Die straat is er niet zomaar. De werkgroep Fairtrade gemeente Waalwijk zet zich al jaren in voor het promoten van producten die eerlijk zijn verbouwd. Bij Electroworld zit fairtrade in het drinken. ''Wij schenken speciale thee en koffie in voor de klanten. Die zijn voortaan bij ons fairtrade'', aldus Jaques Maas van Electroworld.

Ook Partyvlaai bakt met eerlijke producten. ''Waar normale banketbakkerijen koffiebonen gebruiken, kiezen wij voor chocolade. Zo steunen we de boeren in Costa Rica'',vertelt Abdel Chraou van Partyvlaai.

Hoe reageren de klanten op het fairtrade-certificaat?  ''Een paar mensen hebben het op internet gelezen. De reacties waren heel divers, maar over het algemeen vonden ze het een mooi initiatief", vertelt Jacques. Abdel voegt toe: ''Het is nog nieuw, aangezien het vorige week pas bekend werd gemaakt. De klanten die er iets over zeiden, waren positief. Het is mooi dat de klanten nu eerlijke producten kunnen kopen.''

Op straat zijn de mensen over het initiatief wel te spreken, maar zelf kopen ze niet altijd fairtrade-producten.  ''Ik kijk daar niet echt naar", zegt een vrouw, die net uit de supermarkt komt. "Ik koop eigenlijk alles bij de supermarkt en daar zijn weinig eerlijke producten te vinden.''

Een man op een de fiets vindt fairtrade wel belangrijk, maar heeft een bezwaar: ''Deze producten zijn vaak duurder. Ik kijk er wel naar, maar koop het niet consequent. Ik vind het wel goed dat het er is. Hopelijk komt er ook een fairtrade-straat in mijn woonplaats Drunen.''

5 september kregen de 9 ondernemingen het fairtradecertificaat uitgereikt van wethouder John van den Hoven. Jaques is er erg trots op. ''Het is een mooie bijdrage en zeer belangrijk voor Electroworld.'' Abdel ziet echter minder waarde in het certificaat zelf. "Het is leuk en het heeft wel smaak, maar het is slechts een bordje dat wij buiten ophangen. Bij ons is de intentie en iedereen die een bijdrage heeft geleverd veel belangrijker."

De gemeente vindt de fairtrade-straat een mooi begin en hoopt dat steeds meer ondernemingen overstappen naar verkoop en gebruik van eerlijke producten.  Misschien leidt het in de toekomst tot een fairtrade-centrum in Waalwijk.  Maar dat is vooralsnog dagdromerij.

Deel dit bericht met je vrienden!