‘Halve Zool net zo bekend als Bossche Bol? Zou mooi zijn!’

WAALWIJK - Bakker Abdel Chraou heeft de Halve Zool nieuw leven ingeblazen. De Waalwijkse bakker van Party Vlaai ziet in de koek een mooie manier om Waalwijk op de kaart te zetten.

De Halve Zool als een Waalwijkse versie van de Bossche Bol? “Dat zou mooi zijn”, lacht Chraou, die samen met Henk Klein bij Party Vlaai de drijvende kracht is achter de koek. “Dat is een mooie vergelijking.” Wat is het eigenlijk voor een koek? “Je kunt het een gevulde koek noemen. De Halve Zool is een roomboterdeegkoekje, met amandelspijs en een vleugje kaneel.”

De Waalwijkse lekkernij bestaat als sinds 1988, vertelt de bakker. “Hij is toen ontwikkeld in relatie tot het schoenenmuseum. Omdat we vlakbij het museum zaten, aan de professor Minkelersweg. Toen werd hij voor alleen voor het museum gemaakt.”

Beluister hier het interview met Abdel Chraou:

Nu brengt hij de Halve Zool opnieuw onder de aandacht. Dat doet hij omdat de koek er bijna niet meer was. “Toen het museum een aantal jaren geleden op de oude locatie stopte, is de Halve Zool bijna overleden”, geeft Chraou aan.

Vorm koek
Het is een lekkere koek, uiteraard. Maar haast belangrijker dan de smaak is de vorm en de gedachte achter de koek. “Het appelleert aan de trots over wat we zijn. Als je de koek eet, dan breng je het gesprek op Waalwijk en de geschiedenis van de schoenenindustrie hier. We hebben nog steeds zo’n 150 bedrijven in de regio die in de schoenenindustrie zitten.”

De koek heeft de vorm van een halve zool. “Vroeger lieten mensen een halve zool maken”, daar refereert het aan. ”De koek moet het gesprek over Waalwijk op gang brengen.”

Trots
Waarom de naam de Halve Zool? “Ik was op zoek naar iets dat ons zou kunnen verbinden en dat ons trots zou kunnen maken”, vervolgt hij enthousiast.

De Halve Zool is te koop bij Party Vlaai in Waalwijk aan de Grotestraat 219. “Wij hebben hem ontwikkeld, maar als een bakker uit Kaatsheuvel mij belt, dan is hij ook te koop. Het zou mooi zijn als de Halve Zool ook in de hele regio te koop zou zijn. Maar we moeten reëel zijn.”

Deel dit bericht met je vrienden!