Hij komt, hij komt, maar hoe? Intocht Sinterklaas in de Langstraat

LANGSTRAAT - Half november is traditioneel het moment dat de Sint arriveert in Nederland. Maar zoals bijna alles, is ook de intocht van de goedheiligman dit jaar beïnvloed door corona. Wij zetten nog eens op een rijtje wat er gebeurt met de intocht van Sinterklaas in Waalwijk, Dongen en Loon op Zand.

In Kaatsheuvel moest de Sint zijn plan - zoals elders - aanpassen aan de steeds veranderende richtlijnen. Uiteraard ook vanwege de veiligheid van zijn Pieten, want ook zij zijn vatbaar voor corona. Van een spectaculaire Lichtjesoptocht zoals andere jaren, gaat het dus helaas niet komen. In plaats daarvan programmeert de Stichting Sinterklaas Kaatsheuvel (SSK) dit jaar een live-uitzending met de Sint. De uitzending is op 15 november vanaf 14.00 uur te volgen op het YouTube kanaal van SSK en natuurlijk op Langstraat TV (Ziggo kanaal 42 / KPN 1342 / Telfort 2065). In de uitzending is er muziek te horen, komen er pieten langs en kunnen de kinderen meedoen aan een prijsvraag. Allemaal kijken dus!

Loon op Zand

In Loon op Zand op zand zijn de plannen voor een alternatieve intocht inmiddels aangepast. Sinterklaas gaat daar volledig met zijn tijd mee, nu de intocht is afgelast.
Op zondagmiddag kunnen de jongste inwoners van Loon op Zand in gesprek gaan via de telefoon. Dat gebeurt online tussen 12:00 en 17:00 uur. Kinderen kunnen vragen stellen. “Maar een liedje zingen of een versje opzeggen kan natuurlijk ook”, aldus de Sint. Inmiddels zit de agenda van de Sint vol, maar mocht er een plaatsje vrij zijn dan kun je die reserveren via de site Bel met Sinterklaas.

Waalwijk

In Waalwijk broedde de Sint lange tijd op een coronaproof drive-in langs Sint en Piet, maar ook dit plan sneuvelde. De Waalwijkse hulp-Sinterklaas heeft nagedacht over alternatief voor de Waalwijkse kindertjes en heeft er iets op gevonden. De kinderen mogen in een filmpje vragen stellen aan Sinterklaas. De sint zal uitgebreid antwoord geven op de sociale mediakanalen van het sinterklaascomité van Waalwijk.

Dongen

Ook in Dongen is er een creatieve manier gevonden om toch nog iets van sinterklaas door te laten gaan. Op de sociale mediakanalen van het sinterklaascomité Dongen zijn er drie afleveringen te zien van acht minuten, die iets met Sinterklaas te maken hebben. De eerste aflevering gaat over kinderen die een verlanglijstje maken en hoe de lijstjes bij de sint terechtkomen. Wat er in de afleveringen gebeurt is nog een verassing. De afleveringen zijn op de komende drie maandagen te zien.

Daarnaast zal op het Looiersplein in Dongen de slaapkamer te zien zijn. Mensen kunnen hier rustig langskomen en de schatkamer bewonderen. Bovendien wordt het zomerspelenpad gebruikt. "Als je dit pad volgt tijdens de Zomerspelen kunnen je verschillende tegels scannen. Als je een tegel scant krijg je informatie over de plek waar je bent. Die informatie hebben we nu vervangen door sinterklaasverhalen", aldus Jesse Pfrommer van het sinterklaascomité in Dongen.