Hoe ervaren eerstejaars studenten studeren in Coronatijd?

LANGSTRAAT – Bierdrinken, korte nachtjes, sportieve en uitdagende activiteiten en elkaar leren kennen. Dat is de bedoeling van een introductieweek. Het zijn de ingrediënten voor de standaardintroductie die eigenlijk verplichte kost horen te zijn voor een student. Behalve dit jaar. Corona maakt alles anders. De Dongense studenten Anne (17), Matheas (18) en Mees (20) weten er alles van.

“Wij begonnen de introdag met een meeting via MS teams om elkaar wat beter te leren kennen. Daarna gingen wij met mijn klas een muziekquiz doen”, laat Matheas weten. “Alles gebeurde dus bij mij thuis.”

Anne mocht voor introdag wel naar school. “We gingen met alle studenten lunchen. Daarna kregen wij in een lokaal, allemaal op 1,5 meter afstand, uitleg over de komende lessen.” Bij mees ging het weer heel anders. Die kreeg wel een week vol activiteiten. Naast de online evenementen is hij op eigen initiatief met zijn groepje naar Tilburg gegaan. ''Het was erg gezellig'', zegt Mees.

Matheas: "Mijn introweek werd een introdag thuis"

Matheas en Anne zouden nu iedere dag op en neer gaan naar Avans in Breda. Matheas gaat Biologie en laboratorisch onderzoek doen, terwijl Anne aan haar HBO verpleegkunde gaat beginnen. Beide hadden iets anders verwacht van de introweek en van de lessen die ze gaan volgen. De lessen worden nu grotendeels online gegeven, al vinden ze dat niet echt relaxt. Anne: “Online lessen zijn een stuk onduidelijker dan les op school. Ik vind fysiek les een stuk fijner.”

Matheas vindt online lessen zelfs saai. “Ik kan me moeilijk concentreren als ik de hele dag voor een computer zit”, zegt hij. Een keer in de week mogen ze wel naar school toe. Anne krijgt dan praktijklessen, Matheas gaat dan naar het lab voor laboratorisch onderzoek.
Mees daarentegen vindt het wel prima om zijn lessen Psychologie vanuit huis te volgen. ''Het scheelt mij sowieso reistijd en ik heb de vrijheid om mijn eigen planning te maken. Ik sport veel en dat kan ik nu doen wanneer ik wil'', vertelt hij.

Anne: "Ik vind fysiek les een stuk fijner dan online"

Hoe hebben ze de eerste paar dagen ervaren? Matheas: “De studie zelf vind ik leuk en de lessen zijn interessant. Het is alleen irritant dat ik de hele ervaring van het HBO mis. Ik wil gewoon naar Breda gaan om colleges te volgen.” Anne zegt veel zelf te moeten doen. ”De online colleges zijn vooral uitleg over allerlei programma's die wij gaan gebruiken. Daarnaast geven de leraren kleine stukjes uitleg over de komende lessen.” Bij Mees op school ging het op de eerste dag al fout in een vergadering. ''De Zoom-verbinding haperde enorm, dus van de uitleg over de lessen heb ik weinig meegekregen. Gelukkig zijn we met alle studenten er via Whatsapp uitgekomen'', zegt Mees.


Mees: "De Zoom-verbinding haperde. Ik heb weinig meegekregen."

De eerste week in het studentenleven is dus niet helemaal naar verwachtingen verlopen. Matheas vond dat erg jammer. ''Ik keek er erg naar uit. Het is toch het gevoel van de volgende stap in je leven zetten en dat valt nu erg tegen'', zegt Matheas. Anne en Mees hadden wat meer verwacht van de online lessen. ''Ik dacht dat alle lessen live zouden zijn, maar dat is niet zo'', vertelt Anne.

Elke dag fysiek les lijkt er voorlopig nog niet in te zitten. Want zeker met de oplopende besmettingen van de afgelopen weken zijn de hogescholen terughoudend. Anderhalvemeter afstand met 20.000 studenten op een hogeschool lijkt niet reëel.

Toch hopen ze allemaal weer snel weer naar school te kunnen. Matheas: “Dan kan ik eindelijk de ervaring van het HBO meemaken”, daarbij ook stiekem verwijzend naar de gezellige uurtjes met mede-studenten rondom de lesuren. Daar voegt Mees aan toe: ''Ik heb er geen problemen om weer fysiek les te krijgen, dan heb ik meer sociaal contact.''

Deel dit bericht met je vrienden!