‘Hou je aan de regels, anders bekeuring’

WAALWIJK - De politie schreef de afgelopen dagen een behoorlijk aantal bekeuringen uit vanwege het niet naleven van de corona-regels. In Waalwijk gingen 27 mensen op de bon, in Kaatsheuvel dertien. “Wij vinden het uitschrijven van bekeuringen ook niet leuk”, stelt wijkagent René van Oijen van de politie Midden- en West-Brabant. “Maar wij dienen er de samenleving mee.”

Hoewel het coronavirus al enige weken door Nederland waait, is het blijkbaar lang nog niet voor iedereen duidelijk hoe er mee om moet worden gegaan. Wat mag nu wel en wat mag nu niet? “Het is vrij simpel”, zegt Van Oijen. “Je mag geen bijeenkomsten organiseren, je mag je niet in een groep begeven en als je naast iemand staat dien je anderhalve meter afstand te houden. Als je je je daar aan houdt, is er niets aan de hand.”

Toch schreef de politie in Waalwijk en Kaatsheuvel de afgelopen dagen behoorlijk wat bekeuringen uit. Onder meer op een parkeerplaats aan de Drunenseweg in Waalwijk werd een groep van negen jongeren op de bon geslingerd.

“De politie heeft de zogenaamde discretionaire bevoegdheid”, stelt Van Oijen. “Dat wil zeggen dat agenten in een bepaalde situatie zelf in kunnen schatten wanneer een boete gerechtvaardigd is en wanneer niet. Wanneer mensen bewust de regels aan hun laars lappen is zo’n bekeuring gerechtvaardigd. En dan schrijven de agenten zo’n bekeuring dus ook uit.”

De boete voor het niet naleven van de regels is fiks: bijna vierhonderd euro. Van Oijen: “Wij vinden het uitschrijven van bekeuringen ook niet leuk. Maar wij dienen er de samenleving mee.”

Deel dit bericht met je vrienden!