Ga je schaatsen? Let goed op de volgende tips

WAALWIJK – Woensdagmiddag zijn hulpdiensten massaal uitgerukt. Dit gebeurde vanwege een melding over een persoon die in het water zou zijn gevallen bij de Noorder-Allee in Waalwijk.

Er werd een kinderfiets gevonden, waardoor de hulpdiensten de melding ‘zeer serieus’ namen. Ze zijn er gelijk op uit getrokken. Er werden meerde eenheden ingezet zoals de politie, een traumahelikopter, meerder ambulances en de brandweer. Uiteindelijk heeft de brandweer het ijs gebroken met een aantal bijlen. Na een uur zoeken werd er niemand gevonden.

De politie vermoedt dat een kind zijn of haar fiets is vergeten en daarna mogelijk naar huis is gegaan. Ze hopen er op dat de eigenaar van de fiets zich meldt. Naar aanleiding van de melding, vinden wij het belangrijk om een aantal tips op een rijtje te zetten, zodat je weet wat je moet doen als er iets aan de hand is.

Reddingsbrigade

Het is belangrijk om met de weer ook veilig het ijs op te gaan. Daarvoor het de Nederlandse Reddingsbrigade een aantal tips opgesteld hiervoor

  1. Stel je thuis op de hoogte van de lokale ijssituatie door te kijken op de website van gemeente, ijsvereniging of Schaatsen.nl.
  2. Ga naar erkende en goedgekeurde schaatslocaties, zoals natuurijsbanen en opgespoten stukken weiland.
  3. Laat thuis weten dat je gaat schaatsen.
  4. Neem reddingsmiddelen mee. Met een touw of reddingsklos kun je andere helpen die door het ijs zijn gezakt. Met een fluitje kun je mensen attenderen dat je in geval van nood hulp nodig hebt.
  5. Neem een waterdicht verpakte mobiele telefoon mee.
  6. Neem eventuele reservekleding mee.
  7. Ga nooit alleen het ijs op.
  8. Volg de aanwijzingen van de gemeente, de ijsvereniging en al de andere betrokkenen.
  9. Let op waarschuwingen voor wakken en bijten en wees alert bij kleurveranderingen van het ijs. Deze kunnen duiden op zwakke plekken in het ijs.
  10. Kijk uit bij bruggen, riet, waterplanten en overhangende takken. Er bestaat een grote kans dat je erdoor zakt want het ijs is daar meestal niet van de beste kwaliteit.

Volg deze tips en blijf ten alle tijden rustig. Let op je eigen veiligheid en bel gelijk 112 als er iets gebeurd. Wanneer je het slachtoffer ziet, maak contact en help diegene uit het water. Breng het slachtoffer vervolgens naar een warmere omgeving.

Deel dit bericht met je vrienden!