Hulpsinterklaas in coronatijd: ‘straks moet de Sint zich aanmelden bij het UWV’ (video)

LANGSTRAAT - Vol verwachting klopt het hart van de Sint. Hoe deze coronasinterklaas eruit gaat zien, is namelijk nog afwachten. Maar dat de Sint het dit jaar rustiger zal hebben, is duidelijk. De Sint valt namelijk in de risicodoelgroep en kan daarom niet bij iedereen op bezoek. Dat heeft gevolgen voor de portemonnees van hulpsinterklazen.

“In de agenda van Sinterklaas stonden vorig jaar in de regio een kleine 60 bezoeken en nu is dat teruggevallen naar 15 bezoeken”, vertelt hulpsinterklaas Stefan van de Wiel van Sinterfun uit Sprang-Capelle. Ook hulpsinterklaas Eus Hauser van Sinterklaasbezoeken.nl uit Kaatsheuvel heeft het dit jaar waarschijnlijk rustiger. Hij wilde dit jaar gezinnen op een coronaproof-manier ontvangen op zijn Pepernotenboot.

Het idee is simpel: “We gaan in de haven liggen in Heusden, we leggen hem aan de wal, we gaan niet varen en we zijn alleen met Sint en Piet beneden in de boot. Het gezin komt dan naar Sinterklaas toe. Buiten zou een Coronapiet staan om alles te desinfecteren. Dus het was allemaal goed geregeld.”

Ook de gemeente Heusden was akkoord gegaan. Maar de Veiligheidsregio gooit nu roet in het eten. Volgens hen gaat het om een evenement en die zijn nu verboden. Of de Pepernotenboot dus door mag gaan, is nog onduidelijk. “Ik zit in spanning te wachten op allerlei uitslagen van regeltjes. Ik weet het niet”, zegt Hauser. “We moeten even afwachten of we toestemming krijgen.”

Creatieve oplossingen
Maar de Sint zal niet zomaar met Ozosnel van het dak vallen, en dus komt hij met creatieve oplossingen. “Je kunt gaan van complete bingo’s en spelprogramma’s tot aan een Skypegesprek met Sinterklaas”, legt van de Wiel uit. “Voor bedrijven en instellingen moet je denken aan een drive-through. Dat wil zeggen dat Sinterklaas op een podium plaatsneemt of onder een overkapping en in bepaalde tijdslot komen daar ouders met de kinderen voorbij gereden.”

Ook Hauser heeft nog een creatief idee bedacht. “Wij hebben een persoonlijke brief van Sinterklaas. Dat wil zeggen dat je op heel chique papier een persoonlijke brief krijgt van Sinterklaas met een watermerk van een originele waxstempel en een speciale postzegel van Sinterklaas.”

Positief blijven of werkloos?
“Wij gaan gewoon vol enthousiasme het seizoen in en dan zien we wel wat er van komt. Het is de leukste tijd van het jaar, dus die laten we ons echt niet afnemen. Het is gewoon anders”, laat van de Wiel weten. Hauser grapt: "Het kan zijn dat Sinterklaas dadelijk iets anders moet gaan zoeken, of zich aan moet melden bij het UWV, hè…”

Bekijk hier de video:

Deel dit bericht met je vrienden!