Inloophuis Toon staat altijd klaar voor mensen met kanker (video)

WAALWIJK - Je zal maar te horen krijgen dat je kanker hebt en binnen een bepaalde tijd komt te overlijden. Dat moet verschrikkelijk zijn voor jezelf en voor iedereen in je omgeving. Veel mensen praten hier niet over, omdat ze dat niet durven. In Waalwijk staat inloophuis Toon, waar mensen die met de ziekte te maken krijgen naar toe kunnen om er over te praten of om de zorgen even weg te nemen. "Je ziet dat mensen zich hier op hun gemak voelen", aldus coördinator Tanja Pijpers.

Actie voor KWF

Inloophuis Toon is een van de acties van KWF kankerbestrijding.  Corona heeft de maatschappij grotendeels stilgelegd, waardoor er (bijna) geen acties en evenementen zijn georganiseerd door het KWF. Daarom is het belangrijk dat inloophuis Toon blijft bestaan. het contact met de mensen is door het coronavirus extra belangrijk. Via onderstaande link kun je inloophuis Toon helpen: https://acties.kwf.nl/fundraisers/inloophuistoonwaalwijk

Praten

Normaal gesproken kunnen mensen van maandag tot en met vrijdag binnenkomen om hun verhaal te vertellen, thee of koffie te drinken of deel te nemen aan een activiteit. Je kunt er praten over het leven met kanker en het leren omgaan met de gevolgen van de ziekte en behandeling. Tanja Pijpers  vindt het belangrijk om mensen binnen te laten in het huis. "Je treft er lotgenoten die in dezelfde soort omstandigheden kunnen zitten. Ervaringen delen kan fijn zijn. Ook wanneer je iemand verloren hebt aan kanker ben je welkom". In de onderstaande video is te zien hoe het huis er uit ziet.

Tekst gaat onder video werken 

Telefonisch contact

Door het coronavirus kunnen de mensen niet binnenlopen in het huis. "We bellen nu mensen op om te vragen hoe het met ze gaat. Je ziet dat de meeste dat wel fijn vinden en wij krijgen daar ook veel positieve reacties op. We hopen alleen wel dat snel weer mensen toe mogen laten. Fysiek contact toch is veel beter en leuker voor iedereen", vindt Tanja.

Subsidie

Inloophuis Toon moet het doen zonder subsidie. Daarom zijn financiële bijdragen wel nodig. "Soms vragen we aan mensen een kleine bijdrage. Dat investeren we in materialen zoals spullen om te schilderen. Door dit soort activiteiten kunnen mensen zich ontspannen en hun problemen even vergeten. Sommige maken ook knuffelbeertjes die we vervolgens mogen verkopen. We zijn dus afhankelijk van vrijwillige bijdragen van buitenaf." Op de website is te zien hoe je kunt doneren.

 

Deel dit bericht met je vrienden!