Jill uit Drunen is Miss Teen of Noord-Brabant 2022: ‘Een heel bijzondere ervaring’

DRUNEN – De zeventienjarige Jill van de Wiel uit Drunen heeft de titels Miss Teen of Noord-Brabant en Miss Charity of Noord-Brabant gewonnen. “Het was vooral heel spannend. Ik had al een week niet geslapen, zo zenuwachtig was ik”, zegt Jill.

De finale bestaat uit verschillende rondes. Als eerste de openingsdans, daarna volgde de voorstelronde. “Dan had je de bikinironde, waarin je moest lopen en poseren”, vertelt Jill enthousiast. Na de galaronde, waarin de kandidaten rustiger en eleganter moesten lopen, was de bekendmaking van de top vijf. “Toen mijn naam werd genoemd moest ik naar voren komen en een kaartje trekken. Daar stonden twee hashtags op over een nieuwsonderwerp. Ik moest één van de twee kiezen en zeggen wat het probleem is, of het positief of negatief is en een gericht advies geven aan het publiek. Ik had de hashtag 'gesloten jeugdzorg'. Dat was lastig, maar ze vinden het vooral belangrijk dat je goed kan praten.” De hashtagronde was de laatste ronde, waarna er volgens Jill een zenuwslopende twintig minuten pauze volgde. Na de pauze was het tijd voor de uitreiking en hoorde Jill dat ze Miss Teen of Noord-Brabant was geworden.

Miss Charity

De titel Miss Charity heeft ze bemachtigd door 6012 euro op te halen voor de LINDA Foundation: een stichting voor gezinnen met kinderen in Nederland die het financieel zwaar hebben. “Alle meiden moesten zich inzetten voor de LINDA Foundation. Zelf had ik een veiling georganiseerd. Ik had bedrijven benaderd om iets te doneren en posters en flyers gemaakt om het zo goed mogelijk te promoten. Ik denk dat de jury heeft gezien hoe erg ik mijn best daarvoor heb gedaan en dat ze me daarom tot Miss Charity hebben gekroond.”

Felicitaties
“Mijn familie was zo trots en blij voor mij. Het was super schattig want ze waren met stokjes met mijn hoofd erop aan het zwaaien. Ik moest proberen om niet afgeleid te worden”, zegt Jill lachend. Volgens haar waren de andere deelnemers ook trots en vooral heel lief. Ze heeft van iedereen felicitaties gehad. Ook komen ze haar steunen bij de Nederlandse finale.

Gegroeid
Jill zegt dat ze veel heeft geleerd van deze ervaring. “Je leert jezelf te presenteren en ik heb heel veel mensen leren kennen. Ik heb ook veel meer zelfvertrouwen gekregen door dit traject en ben ook zeker gegroeid in het op hakken lopen. Op het begin zag het er niet zo mooi uit, maar uiteindelijk is het goedgekomen.”

Miss Teen of The Netherlands
Veel tijd om bij te komen heeft Jill niet. De winnaressen van alle provincies gaan nu het Nederlandse traject in. “We hebben fotoshoots en we gaan een week naar een kasteel in de Ardennen. Ook krijgen we catwalk en speechtrainingen en we hebben de finale op 2 juli. Heel veel leuke dingen”, zegt Jill met een lach. Ook moet ze nogmaals haar best gaan doen om geld op te halen voor de LINDA Foundation.

Toekomst
Jill kijkt eerst hoever ze komt in het Nederlandse traject. Daarnaast mag ze volgend jaar in de jury van Noord-Brabant zitten. “Na dit traject kan ik kijken wat voor kansen het mij verder brengt om misschien ooit in de begeleiding te zitten. Het zou me supervet lijken om hierin door te gaan.”

Foto's: John Vermeeren

Deel dit bericht met je vrienden!