‘Kappers kunnen verantwoord weer open’ (video)

KAATSHEUVEL - Kapsalons kunnen deze maand verantwoord weer hun deuren openen. Die overtuiging heeft Jeremy Aussems, eigenaar van VIP Hair in Kaatsheuvel. Ze zullen ook wel móeten, stelt hij. “Anders heeft de crisis een catastrofale impact op onze branche.”

Een kapper die niet kan knippen. Het is hét spookbeeld voor een kapper. Jeremy Aussems, eigenaar van VIP Hair in Kaatsheuvel, geeft het ronduit toe. Zeker voor hem, iemand voor wie het kappersvak goedbeschouwd meer nog hobby dan werk is. “Normaal sta je dagelijks in de zaak”, zegt hij. “Nu al weken niet. Ik mis het lullen met de klanten, het plezier, en natuurlijk het knippen. Ik hoop dat we snel weer aan de bak kunnen.”

Dat laatste is afhankelijk van wat de overheid beslist. Vooralsnog is premier Mark Rutte duidelijk in zijn stelling: vanwege het coronavirus moeten kapperszaken toch echt nog dicht blijven. Geen nieuws om vrolijk van te worden, erkent Jeremy. “We hebben geen inkomsten, geen omzet, maar alle lonen en vaste lasten gaan wél gewoon door. Gevolg: Je ziet het geldpotje leger en leger worden. Je kunt dus wel begrijpen dat ik me zorgen maak.”

De eigenaar van VIP Hair, die de zaak samen runt met zijn vriendin, hoopt dat kappers hun zaken deze maand alsnog mogen openen. “Anders heeft de crisis een catastrofale impact op onze branche.”

Of het überhaupt wel verantwoord is, knippen in een tijd dat het virus nog hardnekkig door de wereld raast? “Ja, dat is verantwoord wanneer we ons aan bepaalde maatregelen houden”, stelt Jeremy.

“Voordat we noodgedwongen moesten sluiten hielden we ons ook al aan strenge maatregelen. En met die maatregelen is de veiligheid van klant en kapper gewaarborgd, denken we. Dat wil zeggen: Klanten moeten hun handen desinfecteren voordat ze geknipt worden. Wij kappers werken met plastic handschoenen en wassen daarnaast veelvuldig onze handen. Bovendien schenken we onze klanten alleen drinken uit plastic bekers. Met al die maatregelen zijn wij ervan overtuigd dat we verantwoord weer aan het werk kunnen.”

Deel dit bericht met je vrienden!