Kate (10) en Huub (9) nieuwe jeugdburgemeesters Heusden (Video)

HEUSDEN - De nieuwe jeugdburgemeesters van Heusden voor het jaar 2024 zijn bekend: Kate (10) en Huub (9) zijn gekozen om de functie te vervullen.

In de trouwzaal van het Bezoekerscentrum (voormalig stadhuis) zaten woensdagavond 13 december gespannen kinderen en ouders. Maar liefst dertien kinderen deden een gooi naar het jeugdburgemeesterschap voor 2024, zeven meisjes en zes jongens. Zij presenteerden zich deze avond voor een selectiecommissie, bestaande uit burgemeester Willemijn van Hees, wethouder Peter van Steen van de gemeente Heusden en Elly Sebregts van stichting Scala.

Presentaties
Ook dit jaar kwamen er allerlei thema’s voorbij tijdens de presentaties. Zo was er aandacht voor zwerfafval en het milieu, veilig verkeer in de gemeente en het samenbrengen van ouderen en jongeren door bijvoorbeeld spelletjesmiddagen. Ook speeltuinen die toegankelijk zijn voor iedereen werd een aantal keer genoemd. Verder was er aandacht voor sporten en bewegen. Dat moet volgens de kinderen ook mogelijk zijn voor kinderen die opgroeien in armoede. Het organiseren van een kledingmarkt op scholen was een uniek idee.

Elf jeugdambassadeurs
De selectiecommissie kwam uiteindelijk met het langverwachte besluit en vertelde dat Kate en Huub in 2024 de club met jeugdambassadeurs mogen aanvoeren. Volgens burgemeester Willemijn van Hees gingen er geen verliezers naar huis. ‘’Ik ben ontzettend trots dat er elf ambassadeurs het gemeentehuis verlaten, naast de jeugdburgemeesters.’’ Alle kinderen werden dan ook uitgenodigd om het komende jaar mee te blijven denken en verder te praten over belangrijke thema’s en oplossingen in de gemeente.

Taken jeugdburgemeester
In de vergadering van 19 december worden de nieuwe jeugdburgemeesters aan de gemeenteraad van Heusden voorgesteld, waarna zij officieel de ambtsketen overhandigd krijgen van Dounia en Kick, de jeugdburgemeesters van 2023. De jeugdburgemeesters gaan voor de periode van één kalenderjaar met of namens de burgemeester de gemeente vertegenwoordigen bij evenementen, herdenkingen en bijzondere ontvangsten.

Deel dit bericht met je vrienden!