Lancering munt vraagt aandacht voor PMD-scheiding (video)

LOON OP ZAND - Een munt met een missie. Op donderdag 24 september vond in de raadzaal bij de gemeente Loon op Zand de langverwachte onthulling plaats. Het nieuws dat negen Brabantse gemeentes samen een nieuwe munt zouden introduceren, trok uiteraard de nodige aandacht.

De onthulling werd afgetrapt door wethouder Gerard Bruijniks van de gemeente Loon op
Zand. Na een kort woord vooraf, werd dan eindelijk het doek van de munt verwijderd. "Door PMD-afval te scheiden dragen we bij aan een duurzaam en beter leefmilieu. Veel van dit afval wordt namelijk opnieuw gebruikt voor kledinghangers en nieuwe frisdrankflessen", aldus de wethouder. "Zo houden we met z’n allen onze omgeving schoon, heel en veilig”.

Met de zogenoemde PMD-munt, die 3D geprint is met hergebruikte plastic flessen en verpakkingen, vragen de negen gemeenten een moment van aandacht voor plastic, metaal en drankkartons. Afval dat waardeloos is als het op de verkeerde manier wordt weggegooid of in de natuur terecht komt, maar ontzettend waardevol is wanneer het goed gescheiden wordt. Pas dan kan het namelijk gerecycled worden en een nieuwe bestemming krijgen.

In plastic flessen, blikjes en drankkartons zitten waardevolle grondstoffen waarmee nieuwe producten worden gemaakt, zoals onder meer verpakkingen, toiletpapier en zelf truien of meubels. Na de onthulling wordt de munt ingezet bij een aantal acties met basisscholen en mensen die zich vrijwillig inzetten om zwerfafval op te ruimen. Door mee te doen aan de acties kunnen deze doelgroepen een munt winnen en deze omruilen tegen een cadeau.

Deel dit bericht met je vrienden!