Loon op Zand: ‘Ondernemer met probleem? Meld je’(audio)

LOON OP ZAND - Burgemeester Hanne van Aart van Loon op Zand had bijna drie weken geleden als eerste burgemeester van Nederland te maken met de coronabesmetting. Eén van haar inwoners bleek besmet, meer zouden er meer volgen. Wat volgde was een hectische periode die nog steeds niet voorbij is.

Eerder deze week richtte ze zich via onder meer Facebook tot haar inwoners, donderdag ging ze in Langstraat Languit nog eens in op de gevolgen van de corona-aanpak.

- De gemeente krijgt ook een rol richting ondernemers en zzp’ers, als we de ministers goed hebben begrepen. Wat betekent dit voor de gemeentelijke organisatie?
“Eigenlijk is dit extra werk waar we met smart op zitten te werken. We willen heel graag helpen. Wij zien ook ondernemers die het heel zwaar hebben. Die willen we heel graag bijstaan. Moeten alleen even wachten wat het maatregelenpakket is en wat de rol van de precies gemeente is.”

- Wat is uw boodschap aan ondernemers die het nu meteen lastig hebben?
“Laat het weten als we je ergens bij kunnen helpen. We doen ons uiterste best om ondernemers bij te staan. Al is het maar door ze door te verwijzen naar het juiste loket. Maar ook vinden het ook fijn als we weten welke ondernemers het nu zwaar hebben, zodat we ze kunnen helpen als de maatregelen duidelijk zijn.”

Ondernemers en inwoners merken de gevolgen van de coronamaatregelen, maar ook voor de gemeente zijn er gevolgen. “Ik merk het in de agenda van mij, de collegeleden en die van de gemeenteraad. Je merkt dat alles wel op zijn kop staat. Alles waarvan je drie weken geleden dacht, de komende tijd ziet mijn agenda er als volgt uit, dat beeld is compleet anders.”

- Is het druk bij de gemeente?
“De meeste mensen werken thuis. Alle digitale voorzieningen helpen daarbij. Heel fijn is het om te merken dat alle medewerkers enorm betrokken blijven bij wat er op het gemeentehuis gebeurt. Ons crisisteam is er mee bezig om ervoor te zorgen alles op rolletjes blijft lopen. Wat ook positief is is dat we onze dienstverlening voor de inwoners op peil gewoon door blijft lopen. Wel vragen we mensen om alle voorzorgsmaatregelen en hygiënemaatregelen te volgen. Een afspraak maken op het gemeentehuis kan dus nog steeds.”

- De overheid heeft een flink aantal maatregelen afgekondigd, zoals het sluiten van de scholen. Wat betekent dit voor de gemeente?
“Dat betekent uiteraard ook dat de scholen gesloten zijn, behalve voor de ouders met vitale beroepen. Dat gaat goed. Dat is echt een groot compliment aan de schoolbesturen en de kinderdagverblijforganisaties die dit doen.”

- U spreekt over mooie initiatieven van inwoners die elkaar helpen. Wat valt u het meeste op? En waarom is dit nodig?
“Wat me opvalt is dat de focus de anderhalve week lag op vragen als wat is er aan de hand, hoe gevaarlijk is het? De afgelopen dagen is de informatiebehoefte wat gestilt, maar dat inwoners veel meer op zoek gaan naar hoe kunnen we samen goed voor elkaar zorgen. Dat komt mede door de mooie toespraak van onze premier.”
“Dat gaat van studenten die extra willen oppassen of boodschappen willen doen. Kaartjes die gestuurd worden. Die saamhorigheid is hartverwarmend om te zien.”

- Wat is uw belangrijkste boodschap aan uw inwoners?
“Zorg goed voor elkaar, maar let ook echt goed op jezelf.”

Deel dit bericht met je vrienden!