Loon op Zand: ‘Uitleg coronaregels taak huisvesters migranten’

LOON OP ZAND - Loon op Zand heeft huisvesters van arbeidsmigranten gecontroleerd op het communiceren van de coronaregels aan de bewoners. “Het bleek dat deze regels duidelijk en in de relevante talen gecommuniceerd werden”, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De afgelopen weken verschenen verschillende verhalen van bewoners in de media, waaruit zou blijken dat de regels niet nageleefd werden of konden worden.

Huishoudens registreren
Om verspreiding van het virus te voorkomen heeft Loon op Zand de huisvesters van arbeidsmigranten gevraagd te registreren wie van hen samen één 'huishouden' vormen. “En erop toe te zien dat deze huishoudens niet van samenstelling veranderen.” Binnen deze huishoudens geldt niet de anderhalvemeter-regel, aldus de woordvoerder. “Daarbuiten en tussen verschillende huishoudens geldt deze altijd wel.”

Uit de verhalen van arbeidsmigranten bleek dat ze op sommige plaatsen in het land bij verlies van werk op straat werden gezet, terwijl ze niet terug konden reizen naar hun moederland. “We drukten de huisvesters op het hart in deze tijden niemand op straat te zetten.”

Regels
De huisvesters hebben eveneens te horen gekregen ervoor te zorgen dat voor iedere arbeidsmigrant duidelijk is aan welke hygiëne- en afstandsregels iedereen zich moet houden. “Daar is op gecontroleerd en het bleek dat deze regels duidelijk en in de relevante talen gecommuniceerd werden.”

Vervoer
Met de vervoerders van arbeidsmigranten is afgesproken minder mensen in één auto of busje te vervoeren, aldus de gemeente Loon op Zand. “Ze rijden nu per saldo twee keer meer met het halve aantal inzittenden”, stelt de woordvoerder.

Deel dit bericht met je vrienden!