‘Mensen lopen met boogjes om elkaar heen in Waalwijk’ (video)

WAALWIJK - De gevolgen van de corona-crisis zijn ook in Waalwijk goed merkbaar. Zoals in alle steden, verblijven de bewoners vooral binnen. Hoe denken degenen die wél buiten zijn over de nabije toekomst? Maken zij zich zorgen? Langstraat Media peilde de stemming bij winkelcentrum De Els. "Het leven is saai op dit moment.”

Het is stil op straat, deze maandagochtend in Waalwijk. Ook bij winkelcentrum De Els is er van een massale toestroom van bezoekers allerminst sprake. Iets dat niet los kan worden gezien van het corina-virus, dat ook de Brabantse stad nadrukkelijk in zijn greep houdt.

Lastige tijd
Binnen blijven, luidt het advies. En aan dat advies houden de mensen zich hier keurig. “Of ik me zorgen maak over het virus?”, herhaalt een van de klanten van het winkelcentrum. “Ja, het is een lastige tijd voor iedereen.”

De jongedame werkt gewoonlijk in Den Haag. Vanwege het corona-virus is ze nu echter tijdelijk naar haar ouders in Waalwijk uitgeweken, waar ze bezit heeft genomen van de zolderkamer. Vanaf daar verricht ze nu de werkzaamheden voor haar bedrijf. Ze erkent dat het een rare gewaarwording voor haar is, de gezondheidscrisis die het land grotendeels heeft lam gelegd. “We proberen in Nederland alles altijd vooruit te plannen. Soms wel weken of maanden. Dat kan nu niet meer. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Dat is lastig. We zullen er samen doorheen moeten komen.”

Massaal huisarest
Een docent die eveneens boodschappen komt doen, proeft op zijn beurt een merkwaardige stemming in Waalwijk. “Niks gaat meer echt door. We hebben met z’n allen een massaal huisarrest. Heel apart”, concludeert hij. De docent heeft een moeder van 86 voor wie hij nu boodschappen doet, omdat zij daar zelf nu niet toe in staat is. “Voor haar is het nog wel het meest moeilijke. Ik heb nog een sociaal leven. Heb een vrouw, twee kinderen. Zij is alleen.”

Toch voelt ook de docent een gemis. Vanwege de maatregelen zijn de scholen gesloten. Noodgedwongen geeft hij de leerlingen nu via een laptop-verbinding les. Het is iets waaraan hij maar moeilijk kan wennen. ,,Ik hoor mijn kinderen, probeer ze te motiveren, maar het haalt het niet bij persoonlijk contact.” Zoals de Waalwijker het ook raar vindt om te zien hoe de maatschappij in korte tijd veranderd is. “‘Waar is iedereen’? Dat gevoel bekruipt me steeds weer. Je voelt je ontheemd. Mensen lopen met boogjes om elkaar heen. Dat allemaal vanwege de corona, een onzichtbare vijand.”

Saai
Twee scholieren, die vanwege de crisis niet meer naar school mogen, vatten de stemming misschien nog wel het allerbeste samen. "Het leven is saai op dit moment.”

Deel dit bericht met je vrienden!