‘Mis de leerlingen, maar saamhorigheid is juist nu groot’ (video)

WAALWIJK Naar school gaan zit er ook voor de leerlingen van het Waalwijkse Dr. Mollercollege niet in vanwege de coronacrisis. Hun lessen volgen ze nu thuis vanachter de laptop. Een mooi initiatief, vindt docent Engels Julia Levy van die school. “Hét voordeel van onderwijs op afstand? Niemand komt te laat.”

Het was aanvankelijk wel even wennen voor Julia Levy, docent Engels aan het Dr. Mollercollege in Waalwijk. Gewoonlijk zitten er tijdens haar lessen tussen de 25 en 30 leerlingen voor haar neus. Sinds de uitbraak van de coronacrisis geeft ze diezelfde leerlingen noodgedwongen digitaal les. Dat wil zeggen: via de laptop. “Maar ik moet zeggen dat het ons goed af gaat. Dat geldt voor de docenten en voor de leerlingen”, merkt de docent Engels. “De onderlinge interactie verloopt nog steeds prima.”

Veilige plek
Julia Levy is het type docent dat zeer begaan is met het lot van haar leerlingen. Dat is ze in goede tijden, maar nu nadrukkelijk ook in ingewikkelde tijden. “Veel kinderen hebben het moeilijk nu. Doordat ze niet naar school kunnen, is hun veilige plek weg. Hun sociale netwerk missen ze. Ik vind het heel belangrijk om daarom vinger aan de pols te houden. Hoe gaat het met ze? Hoe gaan ze met deze lastige situatie om? Wat we nu meemaken is voor niemand makkelijk. Vandaar dat we proberen hen zo goed als mogelijk te volgen.”

Saamhorigheid
Het onderwijs op afstand biedt zogezegd een oplossing voor het gebrek aan fysiek contact in de klaslokalen. Julia: “Lesgeven, toetsen afnemen; het kan allemaal. Dat is een geweldige uitkomst. Zelfs ouderavonden kunnen we digitaal organiseren. Ik heb het gevoel dat iedereen op zijn of haar manier er het beste van probeert te maken. Ik mis de leerlingen enorm, maar de saamhorigheid is juist nu groot.”

Niemand te laat
Maar waar wat is nou eigenlijk het allergrootste voordeel van lesgeven via de laptop. Julia laat de vraag even op zich inwerken en besluit dan: “Hét voordeel van onderwijs op afstand? Niet één leerling komt te laat.”

Deel dit bericht met je vrienden!