Mondkapje in de bus? Bloedstollend!’ (video)

WAALWIJK - Passagiers in het openbaar vervoer moeten sinds 1 juni verplicht een mondkapje dragen vanwege het coronavirus. Het stuit op wisselende reacties, blijkt uit een rondgang langs verschillende busreizigers op het busstation van Waalwijk. “Als de corona komt, komt-ie toch wel.”

Wat ongemakkelijk frommelt een oudere dame aan haar mondkapje, donderdagmiddag op het busstation van Waalwijk. Onlangs heeft ze al haar eerste busrit gemaakt met een kapje voor haar mond gevouwen. Maar erg gesteld op de door de overheid verplicht gestelde gezichtsbescherming is ze niet.

“Ik ben me wezenloos geschrokken tijdens die rit”, vertelt ze, zichtbaar verbouwereerd. “Ik ben bijna flauwgevallen. Weet je wat het is? Ik ben longpatiënt. Met zo’n kapje op krijg ik gewoon te weinig lucht. Het is niet te doen. Vandaar dat ik bij het RIVM al om dispensatie heb gevraagd. Ik wil niet meer met zo’n mondkapje op in de bus zitten. Geen denken aan!”

Heeft allemaal geen zin
Een man die even verderop op de bus naar Tilburg staat te wachten is al evenmin enthousiast over het verplichte mondkapje. “Het heeft allemaal geen zin, zo’n kapje”, foetert hij. “Als de corona komt, komt-ie toch wel joh. En als de tijd voor de mens is gekomen, zal-ie gaan. Komt door die vieze stoffen die door de lucht waaien. Daar is geen mondkapje tegenop gewassen.”

Geen last van
Een vijftienjarige jongen uit Nieuwendijk kan daarentegen best leven met het mondkapje, ook al moet hij vanaf Waalwijk anderhalf uur reizen om thuis te komen. “Mijn moeder werkt in de zorg. Ik weet dus als geen ander hoe belangrijk het is om zo’n mondkapje te dragen in de bus”, laat hij weten. “En om eerlijk te zijn heb ik er ook geen last van, hoor. Alleen het drinken is wat ongemakkelijk. Maar als ik dorst heb, doe ik dat kapje gewoon even af.”

Deel dit bericht met je vrienden!