Nederland maakt bij vlagen indruk: ‘totaalvoetbal’

QATAR - Het Nederlands Elftal heeft een plek in de kwartfinale weten te bewerkstelligen. Dat deed het ten koste van de Verenigde Staten, door een puike wedstrijd van de eerder bekritiseerde Denzel Dumfries in het bijzonder.

Discipline geeft doorslag
Waar er vooraf werd gevreesd voor een vroege Amerikaanse orkaan die over de ploeg van Louis van Gaal zou denderen, wist de bondscoach een plan te smeden om die orkaan af te wenden. Dat plan was simpel en heel goed zichtbaar: laat de Amerikanen maar de bal hebben, achterin rondspelen en niks creëren. Dat plan had echter in de openingsfase van de wedstrijd nog niet iedereen begrepen. Blind liep te laat terug om Pulisic buitenspel te zetten, waardoor de Chelsea-aanvaller een reuzekans in de schoot geworpen kreeg, maar gelukkig voor Nederland stuitte hij op de verder rustig ogende Andries Noppert. De rest van de wedstrijd hebben Van Dijk en consorten gedisciplineerd gevoetbald, waaruit eerst de verdediging goed moest staan. Kansen kwamen er vanzelf wel tegen de opportunistische Amerikanen. En zo geschiedde, want na een werkelijk schitterende aanval kwam Oranje op een 1-0 voorsprong via Memphis Depay. Onder andere ex-Liverpool verdediger Jamie Carragher was onder de indruk: ''Total football! What a goal from Holland.'' Vlak voor rust werd die voorsprong uitgebreid door Daley Blind, na wederom goed voorbereidend werk van Denzel Dumfries. Nederland kreeg nog op een ongelukkige manier een doelpunt tegen in de tweede helft, maar de schade werd snel hersteld door de zoals vanouds opstomende Dumfries.

WK-klassieker wacht
De eerste echt grote wedstrijd van het toernooi staat nu te wachten: de clash met het Argentinië van Lionel Messi. Een schitterend affiche, waar Oranje alles behalve kansloos is. De Argentijnen wisten een plek in de kwartfinale tegen Nederland te bemachtigen door Australië met 2-1 over de knie te leggen. Daarin maakten de de Zuid-Amerikanen - buiten Messi en Lisandro Martinez - echter weinig indruk. Australië kon bij vlagen naar hartenlust aanvallen en creëerden een aantal goede kansen. Geluk voor Argentinië was dat de doelman en verdediger Lisandro Martinez wel scherp waren en dikke kansen van de Australiërs wisten af te wenden. Als we naar het spel kijken dan lijkt het er niet op dat het een spetterende wedstrijd gaat worden. Nederland en Argentinië hanteren namelijk op hoofdlijnen dezelfde speelstijl, waar er door beide landen weinig aanstalten gemaakt wordt om volop druk te zetten en de aanval te zoeken. Sleutel tot de overwinning zal zijn om te trachten Messi uit te schakelen. De sterspeler is in bloedvorm dit WK en wist het net al drie keer te vinden. Het belooft een prachtige clash te worden, waarin de sfeer in het stadion uitmuntend zal zijn.

Deel dit bericht met je vrienden!