Nieuwe judomat voor ASAHI

WAALWIJK - Judo zonder tatami is ondenkbaar. De tatami is de mat waar de judoka’s trainen en hun wedstrijden op houden. Een intensief gebruikte mat slijt, ook al zie je dat niet. De slijtage zit in de veerkracht van de mat. Na 15 jaar heeft ASAHI weer een splinternieuwe veerkrachtige judomat.

De nieuwe mat is gesubsidieerd door de gemeente Waalwijk. Ook is de vereniging dankzij de gemeente een dikke mat rijker. Namens de gemeente zijn Ans Maijers (Team Maatschappelijke ontwikkeling) en Mark Montens (Coördinator Sportbedrijf/Catering) komen kijken naar de ingebruikname van de nieuwe mat.

De matten die bij trainingen en wedstrijden gebruikt worden, moeten aan strenge eisen voldoen, wat betreft hardheid, stevigheid, duurzaamheid en gelijkmatigheid. De oorspronkelijke matten werden in Japan gemaakt uit een kern van rijststro die omwikkeld werd door een gevlochten mat van hetzelfde materiaal. Tegenwoordig worden de matten meestal gemaakt van materialen als schuim en vinyl. Essentieel voor de judomat is de veerkracht van het materiaal die noodzakelijk is om de val van de judoka te breken. Juist die veerkracht staat niet alleen symbool voor de mat, maar ook voor de judoka.

Judoka’s krijgen hun sport onder de knie door vallen en opstaan. Een goede ondergrond is daarbij van essentieel belang. In de judosport wordt de tatami (de judomat) met respect gegroet, zowel bij het betreden van de mat als bij het verlaten. Een beleefdheidssymbool dat samen met de judosport vanuit Japan naar Nederland is gebracht, waar judoka’s als Anton Geesink en Wim Ruska de sport groot hebben gemaakt.

De judolessen van Asahi vinden plaats op dinsdag en woensdag. Op dinsdag is er van 17.00-18.00 uur een speciale les voor onze kleinste judoka’s vanaf 5 jaar. Op woensdag zijn er lessen van 16.00-17.00 uur (7-9 jaar), van 17.00-18.00 uur (10-12 jaar) en van 18.00-19.00 uur (13 jaar en ouder). Op de dinsdag kunnen judoka’s deelnemen aan de wedstrijdtraining. Eenieder die belangstelling heeft, mag deelnemen aan drie proeflessen. De proeflessen zijn geheel vrijblijvend zonder kosten. Asahi vindt u in de Crispijnstraat, achter buurthuis de Wierd. Meer informatie vindt u op www.budo-asahi.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!