Nieuwe natuurbegraafplaats bij Huis ter Heide (Video)

DE MOER - Begraven worden in de natuur is net even anders dan op een reguliere begraafplek. Sinds kort kan het in De Moer. De natuurbegraafplaats is onderdeel van het duizend hectare grote natuurgebied van Landgoed Huis Ter Heide.

Samen met Natuurmonumenten, partner van Natuurbegraven Nederland, kwam in 2014 het idee om een natuurbegraafplaats bij Huis ter Heide te realiseren. Sinds april 2021 vinden de informatieve rondleidingen plaats en kunnen mensen hun plekje uitzoeken. Vaak gebeurt dit nog in leven en goede gezondheid, om nabestaanden in de toekomst te ontzorgen en om het voor nu goed geregeld te hebben. Mensen krijgen daarnaast op de natuurbegraafplaats hun eeuwige rustplek. Wie hier begraven wordt, blijft hier voor altijd.

De natuur bepaalt
"Hierbij bepaalt de natuur waar er begraven wordt", vertelt Joke Schilstra, manager van de natuurbegraafplaats. Zo wordt er bijvoorbeeld niet in de buurt van bomen begraven, omdat de wortels kunnen beschadigen. Vanzelfsprekend wordt er ook rekening gehouden met de dieren en planten in het natuurgebied.

Uiteindelijk wordt er maximaal tien procent van de 32 hectare grond gebruikt voor begraven. Dat is te merken: het rijke, rustgevende bos oogt niet als een begraafplaats en wordt bezocht door niet alleen nabestaanden, maar ook natuurliefhebbers op de fiets of te voet. "Er wordt namelijk begraven in de natuur, niet andersom. Dat maakt dit geen reguliere begraafplaats.”

Deel dit bericht met je vrienden!