Evelien fiets alle inloophuizen in Nederland langs voor het goede doel (Video)

WAALWIJK - Evelien van der Werff (57) overleefde zelf tweemaal borstkanker en komt nu in actie voor de 75 inloophuizen in Nederland, waaronder Inloophuis TOON in Waalwijk. Evelien heeft een missie: zorgen voor meer bekendheid van de inloophuizen voor mensen geraakt door kanker en zoveel mogelijk geld ophalen

Subsidie

De actie van Evelien is hard nodig, want de inloophuizen krijgen maar weinig tot geen subsidie. "Ik ben daar eigenlijk best wel boos over", geeft Evelien aan. "Ik vind dat de inloophuizen wel gewoon subsidie moeten krijgen. Het medische traject houdt niet op bij de uitgang van een ziekenhuis."

Ook Tanja Pijpers van inloophuis Toon vindt het jammer. "Op dit moment krijgen we geen subsidie en dat is waar Evelien zich ook voor inzet. Het doel is om structureel een bijdrage te ontvangen om dit werk voort te kunnen zetten. Ik hoop dat het voor in de toekomst helpt om dit te bereiken."

Evelien geeft aan dat meer is dan alleen een behandeling. "In de fase daarna heb je gewoon veel hulp nodig en dat kan zijn door er met mensen over te praten. Daar zijn inloophuizen fantastisch voor. Ik vind gewoon dat een inloophuis onderdeel moet worden van ons zorgsysteem en dat verzekeringsmaatschappijen het moeten vergoeden vergoeden. Het is belangrijk dat ze in Den Haag wakker worden en ze het ook in gaan zien dat dit belangrijk is."

Motivatie Evelien

Wat mij motiveert, is dat mensen de inloophuizen nog niet kennen. Ik wist in mijn eerste traject toen nog niet wat ik nu weet. De inloophuizen zijn fantastische huizen waar je terecht kan. Je kan bijvoorbeeld een 1-op-1 gesprek hebben, maar je kunt er ook Yoga doen. Ieder huis heeft zijn eigen expertise.  Als ik  tijdens het eerste traject wist waar er te wat halen viel, had ik niet zo lang hoeven klungelen tijdens mijn tweede traject."