Oranje moet waken voor Amerikaans ren- en vliegwerk

QATAR - Nederland heeft het als bekend - in tegenstelling tot beide buurlanden - tot de achtste finale van het WK Voetbal weten te schoppen. Daarin mag Oranje het gaan opnemen tegen een op papier fijne tegenstander. Dan zal er echter voor een vroege Amerikaanse storm gewaakt moeten worden.

Zij staan namelijk bekend om de felle druk in de eerste twintig minuten van een wedstrijd, zoals bijvoorbeeld Wales ondervond. Dat onderstreepte bondscoach Louis van Gaal al direct na de wedstrijd tegen Qatar: ''Ze zijn fanatiek en fel op de bal.'' Mochten de Amerikanen een vroeg doelpunt weten te bewerkstelligen, dan zal Nederland dus een enorme kluif hebben aan de ploeg van Gregg Berhalter. Mocht de Amerikaanse storm wel gaan liggen en Nederland is daar zonder kleerscheuren vanaf gekomen, dan kan Nederland wel eens een goede kans hebben. Goed voorbeeld van die storm overleven is Wales. Zij kwamen er in de eerste helft totaal niet aan te pas, kwamen op achterstand, maar kwamen mede door toedoen van vermoeiend ogende Amerikanen sterk terug in het tweede bedrijf. Zij wisten er toen alsnog een gelijkspel uit te slepen. Daar liggen dus kansen voor Nederland.

Vooraf aan een wedstrijd maakt de trainer natuurlijk altijd een plan wat afgestemd is op de tegenstander, maar Nederland heeft de beste kansen om door te gaan door gewoon hun eigen spel te spelen. Dat kwam in de eerste drie wedstrijden totaal niet uit de verf, maar een goed voorbeeld is de uitwedstrijd tegen België in de Nations League. Toen zaten ze de Belgen kort op de huid en kregen onze zuiderburen niet de kans om te voetballen. Als Van Gaal dat in de ploeg weet te slijpen, dan zou het tegen Amerika wel eens een mooi resultaat kunnen opleveren. Wat in ieder geval een enorme meevaller zou kunnen zijn is het uitvallen van sterspeler Pulisic. De Chelsea aanvaller liep in de wedstrijd tegen Iran een bekkenkneuzing op en of hij mee kan doen is nog een twijfelgeval.

3 december om 16.00 wordt er afgetrapt.

Deel dit bericht met je vrienden!