Oranje wacht strategisch schaakspel in kwartfinale

QATAR - Vandaag staat voor Oranje de WK-klassieker tegen het Argentinië van sterspeler Messi op het programma. Het is qua naam de eerste grote tegenstander op dit Wereldkampioenschap Voetbal. De formatie van Van Gaal maakt ondanks de aanwezigheid van Messi een goede kans op de halve finale.

Tien tegen elf
Het spelen met Messi in aanvallend opzicht is een wapen waar je u tegen zegt, maar is een doorn in het oog voor de Argentijnse fans in verdedigend opzicht. De 35-jarige linkspoot heeft er namelijk een handje van om rustig over het veld te slenteren als de tegenstander een aanval opzet. Daarin liggen dus kansen voor Oranje, want je bent simpelweg met een mannetje meer. Messi zal namelijk niet achter zijn man aan blijven hollen de hele wedstrijd. Wel is Messi zo'n typische voetballer die de hele wedstrijd geen bal goed raakt, maar vervolgens op beslissende momenten wel even een vrije trap in de kruising kan schieten. Nederland moet natuurlijk scherp zijn, maar heeft het geluk dat de resterende aanvallers van de Argentijnen het nog niet op de heupen hebben.

Eigen spel vitaal
Voor Oranje is het de taak om redelijk hetzelfde voetbal te spelen als tegen de Verenigde Staten. Als we nog even kort terugblikken zien we namelijk dat de Amerikanen ontzettend veel ruimte weggaven als zij de bal hadden. Australië deed tegen Argentinië exact hetzelfde, met ook daar hetzelfde resultaat. De Zuid-Amerikanen kwamen er vaak heel gevaarlijk uit en trokken op die manier de wedstrijd over de streep. Beide hanteren dus redelijk dezelfde speelstijl. Aan Oranje de taak om niet in die Argentijnse val gelokt te worden door naïef aan te vallen om vervolgens tegen een doelpunt aan te lopen in de tegenaanval.

Op tijd in vorm
Louis van Gaal beschikt over een selectie die net op tijd zijn draai begint te vinden. Voorbeelden daarvan zijn Memphis Depay en Denzel Dumfries. Eerstgenoemde viel belabberd in tegen Ecuador en kon ook tegen Qatar geen potten breken. Tegen de VS was hij weer ouderwets dreigend en stond de Barcelona-aanvaller 'gewoon' op het scorebord. Dat is fijn voor Nederland, want Cody Gakpo - die al drie keer scoorde dit WK - kan de kar niet alleen trekken. Ook Denzel Dumfries, die een puik EK speelde vorig jaar, had een roestige start. Hij kon niet in zijn kracht komen en oogde onrustig. Maar ook hij stond tegen de VS op het scorebord en kon twee assists bijschrijven. Een zwakke plek in de elf van Nederland is Daley Blind. Makkelijk scoren wellicht, maar wie de wedstrijden goed gaat bekijken, ziet dat een speler met een beetje snelheid zo voorbij de linksback rent. Ja hij is voetballend van waarde, maar de rugdekking van Nathan Ake - die dat overigens het hele WK al uitstekend doet - zal op en top moeten zijn. Zeker tegen Argentinië.

Het wordt een clash van jewelste, waar de winnaar van deze wedstrijd zich in de halve finale mag gaan opmaken voor een wedstrijd tegen ofwel Brazilië of Kroatië.

Deel dit bericht met je vrienden!