Overlevingskans hartstilstand in gemeente Loon op Zand steeds groter, AED binnen iedere 300 meter

LOON OP ZAND - De gemeente Loon op Zand heeft als een van de eerste gemeenten in Nederland een dekkend AED-netwerk. Dat betekent dat binnen bijna iedere 300 meter in de gemeente een reanimatiekastje (automatische externe defibrillator)  hangt, waarmee levens kunnen worden gered.

Zo'n driehonderd mensen per week krijgen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70% van de gevallen gebeurt dat thuis. De kans dat iemand een hartstilstand overleeft, is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimeren en daarbij de AED wordt ingezet.

Burgerinitiatief om levens te redden
Daarom is de Stichting Heartsafe in 2012 begonnen met het ontwikkelen van een AED-netwerk in Kaatsheuvel. "In 2012 hadden we in Kaatsheuvel al een redelijk dekkend netwerk", vertelt een woordvoeder van Stichting Heartsafe. "We zijn toen gaan kijken naar plekken waar het beter kon. De Hartstichting stelt de norm dat er op iedere 600 meter een AED moet hangen, maar als een hulpverlener twee keer 600 meter moet rennen om een AED te halen, dan verlies je al teveel tijd."

Vrijwilligers van de  Stichting Heartsafe zijn vervolgens gaan lobbyen bij bedrijven. Bij veel bedrijven is namelijk een AED aanwezig in het pand, maar door deze buiten het pand in een verwarmde en afgesloten kast te hangen, heeft het hele dorp daar profijt van. "Dat is als een vlek gaan groeien door heel Kaatsheuvel", vertelt een woordvoerder van de stichting.

In Loon op Zand heeft de EHBO-vereniging Sint Rafaël bijgedragen aan het AED-netwerk. Ook de gemeente Loon op Zand heeft het burgerinitiatief van 2018 tot 2020 gesteund middels subsidie. Inmiddels hangt er nu in bijna de hele gemeente binnen iedere 300 meter een AED. "Het is hartstikke mooi dat de gemeente nu erkent dat het voor iedereen belangrijk is dat er een AED beschikbaar is. Een AED heeft nut voor iedereen. Het is ver van je bed, totdat er wat gebeurt", laat Stichting Heartsafe weten. "De afgelopen maand hebben we al vijf keer een melding gehad voor de inzet van een AED in Kaatsheuvel."

Tekst gaat verder onder foto.

https://www.facebook.com/stgheartsafekaatsheuvel/posts/3638490399550505

Meer geld nodig
Maar met het behalen van een dekkend AED-netwerk is de gemeente Loon op Zand er nog niet. Een aantal AED's is aan vervanging toe en daar is meer geld voor nodig. "Om bedrijven over de streep te krijgen, zijn we begonnen met goedkope kasten om de AED's in op te hangen. Die willen we nu vervangen voor goede kasten. Ook zijn sommige AED's al acht jaar oud, maar omdat de technologie verandert, willen we die vervangen", aldus Stichting Heartsafe.

Daarom starten de stichting Heartsafe Kaatsheuvel en EHBO-vereniging Sint Rafaël in verschillende supermarkten in Kaatsheuvel en Loon op Zand een flesseninzamelingsactie. De gemeente vult dat bedrag aan.

Tekst gaat verder onder Tweet.

Meer burgerhulpverleners nodig
Ook zijn er in heel Nederland meer burgerhulpverleners nodig. Dat zijn mensen die weten hoe je moet reanimeren en die staan aangemeld bij het reanimatie-oproepsysteem van de Hartstichting. Wanneer iemand in de buurt van een burgerhulpverlener een harstilstand krijgt, wordt de hulpverlener via zijn of haar telefoon opgeroepen om met de AED naar het slachtoffer te gaan. Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatse dan de ambulance, en daardoor kunnen zij juist in die cruciale eerste minuten levens redden.

Deel dit bericht met je vrienden!