Plan nieuwe Wetering eindelijk compleet (video)

LOON OP ZAND – De plannen voor een nieuwe Wetering zijn al een aantal jaren in opspraak, maar deze week werd er eindelijk een uitspraak gedaan door de gemeente. Het nieuwe gebouw komt er en moet in 2022 klaar zijn. "Gelukkig komt er nu einde aan deze situatie. Het is bedoeling dat dit gebouw wordt gezien als iets waarbij de gemeenschap baat bij heeft en niet als 'kijk eens wat voor mooi gebouw we er hebben neergezet'," laat wethouder Jan Brekelmans weten.

"Het is best een groot project geweest voor de gemeente Loon op Zand en het vergt best wel veel tijd. Daarnaast kost het project best wel veel geld , "aldus de wethouder. Dat is nog best wel een dingetje geweest, aangezien Loon op Zand niet echt in de positieve cijfers staat qua financiën. In de onderstaande video legt Brekelmans uit hoe het zit.

(tekst gaat verder onder video)

Concepten
Het was nog best wel een uitdaging om tot akkoord te komen, omdat niet iedereen het direct eens was met de plannen van de gemeente. Daarom kwam Loon op Zand met een aantal concepten waar de inwoners op konden reageren. "In 2017 hadden we vier concepten, maar zijn uiteindelijk doorgaan met twee concepten", vertelt Brekelmans. Het zou gaan om concept 3 en concept 2.

De twee overgebleven concepten waren als volgt. Concept 3 hield in dat het sociaal-cultureel gedeelte met de sporthal vernieuwd zou worden, waarbij het klooster zijn culturele waarde zou houden. Het klooster komt lost te staan van het de nieuwe Wetering en het wordt te koop gesteld. Bij concept 2 zou het sociaal-culturele gedeelte, sporthal en klooster vernieuwd worden.

Dit jaar was er nog wat ophef over het feit dat de gemeente ook plannen had om een hostel te creëren in het klooster, dat aansloot bij concept 3. Daar waren niet alle inwoners het mee eens. Initiatiefgroep Red het oude Klooster kwam op voor de belangen van het klooster. Zij vertellen in de video hieronder hun verhaal en verwachtingen voor de toekomst van de nieuwe Wetering.

(tekst gaat onder video verder)

De Wetering Plan Groep
Naast de groep 'Red Het Oude Klooster' heb je ook nog de groep 'De Wetering Plan Groep' Zij houden zich bezig met de nieuwe plannen over de Wetering en zien een gouden toekomst voor het nieuwe project. Zij kregen de taak om alle ideeën en concepten samen te brengen tot samenhangende en realistische toekomst voor De Wetering. In de video hieronder vertellen zij voor welk concept zij uiteindelijk hebben gekozen en waarom.

(tekst gaat verder onder video) 

Eindresultaat
Uiteindelijk heeft het maar liefst acht jaar geduurd voordat er een nieuw weteringgebouw zonder klooster komt (concept 3). Volgens Brekelmans is er in die tijd goed contact geweest met alle betrokken partijen en ziet vooral niemand als 'tegenstander'. "Tuurlijk zal niet iedereen het even leuk vinden, maar dit is echt een plan voor iedereen in Loon op Zand. De komende 35 jaar zullen mensen bij elkaar komen in de Nieuwe Wetering en wordt het echt een gezelschapshuis." De nieuwe Wetering moet in 2022 klaar zijn.

 

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!