Rabobank De Langstraat heeft ambitieuze plannen

LANGSTRAAT - Rabobank bouwt verder aan een mooie toekomst in de Langstraat. Wij spraken met Dick van Rhee, directeur coöperatieve Rabobank, over de toekomstplannen die de Rabobank heeft. De plannen zijn gebaseerd op verschillende thema's, die in het interview naar voren komen.

Hoi Dick, om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Wat zijn jullie ambities voor de komende jaren?

Samen met onze klanten en leden, de Langstraat sterker maken. Dat is onze ambitie. Dat doen we aan de hand van de volgende thema’s. Duurzaam wonen, Duurzaam ondernemen, Iedereen Financieel Gezonder, Banking4Food en de Energietransitie. Laat ik duurzaam wonen er is uitlichten.

Onze ambitie is bijvoorbeeld om in 2030 een hypotheekportefeuille met gemiddeld energielabel A te realiseren. En met het thema duurzaam ondernemen willen we ondernemers helpen om hun panden te verduurzamen, circulair te ondernemen én jong talent uit de Langstraat aan zich te binden. We hebben namelijk gemerkt dat veel jongeren vertrekken uit de Langstraat voor hun studie en daarna niet meer terugkeren. Dat is sonde. We willen dit soort dingen graag aanpakken.

Hoe gaan jullie de problemen aanpakken?

Dat doen we bijna altijd samen met andere partijen. We zijn niet voor niets een coöperatie. Bij de bouw van nieuwe woningen gaan we bijvoorbeeld samenwerken met verschillende
projectontwikkelaars. Daarnaast vragen we natuurlijk in ieder hypotheekgesprek duurzaamheid ter sprake.

In het kader van duurzaam ondernemen organiseren we onder andere zogenaamde Circo Tracks. Dit zijn trajecten waaraan zakelijke klanten mogen deelnemen en waarin ze kennis maken met circulair ondernemen. Het thema ‘Financieel gezond leven’ is ook een mooie om te benoemen. Onze samenleving vraagt namelijk om steeds meer financiële flexibiliteit en zelfstandigheid.

Tegelijkertijd zien we een toenemende financiële kwetsbaarheid. Maar liefst 29% van de Nederlanders heeft niet genoeg spaargeld om 2 maanden zonder inkomen te overbruggen. Hier kunnen we als bank natuurlijk enorm veel in betekenen. Daarom loopt op dit moment de campagne Financieel Gezond Leven waarin we het taboe rondom praten over geld willen doorbreken. Want praten over geld is een eerste stap naar een financieel gezonder leven.

Klinkt tof, maar jullie investeren samen met een ontwikkelaar in woningen. Mogen mensen die bijvoorbeeld lid zijn van ING of ABN Amro daar wel in wonen?

Natuurlijk mag dat. Waar een koper zijn hypotheek afsluit is helemaal zijn of haar eigen keuze. Door met ontwikkelaars samen te werken kunnen we huizenkopers in een vroeg stadium vertellen over wat Rabobank hen te bieden heeft. Zo kom je als koper van een nieuwbouwwoning in sommige gevallen bijvoorbeeld in aanmerking voor een duurzaamheidskorting. Ik vind het mooi dat we starters of bijvoorbeeld doorstromers op die manier kunnen helpen.

Hebben jullie je ideeën ook al voorgelegd aan de leden? En wat was hun reactie? 

We hebben bij Rabobank De Langstraat een ledenraad die bestaat uit 27 leden. Zij vertegenwoordigen al onze leden die woonachtig zijn in de Langstraat. De vertegenwoordigers zijn betrokken mensen die in veel gevallen naast hun werk ook een maatschappelijke functie hebben. Ze zijn bijvoorbeeld actief in het verenigingsleven of in de lokale politiek. Met hen hebben we ​regelmatig contact over onze ambities en plannen. Ze zijn er enthousiast over en helpen ons graag bij de realisatie ervan.

Jullie jaarcijfers zijn prima, maar hoe houd je dat zo met investeringen?

Goede vraag. Als coöperatie hebben we geen aandeelhouders maar leden. Een deel van onze winst investeren we daarom jaarlijks terug in de Langstraat. Dit geld noemen we Coöperatief Dividend. Op het moment dat het wat minder gaat, kunnen we ook minder Coöperatief Dividend uitkeren. Naar verwachting is het bedrag voor 2021 dan ook lager dan in 2020. Maar nog steeds genoeg om mooie dingen mee te doen. Zo gaat de jaarlijkse Clubsupport Campagne waarbij onze leden mogen stemmen op hun favoriete club ook dit jaar weer gewoon plaatsvinden.

Hebben jullie een doelstelling?

We willen voor een lange termijn te werk gaan. We gaan ook geen jaartallen noemen. Het is zeker niet dat we dit voor 1 of 2 jaar doen, dat is echt te kort. Hopelijk kunnen we gewoon zo snel mogelijk normaal aan de slag gaan en onze ambities brengen naar waar we naartoe willen.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!