RKC Waalwijk en Sparta delen na tactisch schaakspel de punten

ROTTERDAM - RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam hebben in de midweekse speelronde doelpuntloos tegen elkaar gelijkgespeeld. Beide ploegen deden de hele wedstrijd niks voor elkaar onder, met ietwat meer dreiging van de Waalwijkers in de slotfase.

Joseph Oosting had zijn ploeg goed voorbereid op de tegenstander en had een duidelijk plan gesmeed. RKC hoefde de bal niet te hebben en zorgde er voor dat eerst de achterhoede goed stond. Met Seuntjens en Bel Hassani had RKC twee creatievelingen voorop voor een eventuele counter.

Een hele enerverende eerste helft was het dan ook niet. De eerste twintig minuten van de eerste helft gingen geruisloos voorbij, totdat Mijnans met een briljante ingeving kwam. Iets voor de zestien meter zette hij met een achteloos balletje collega Van Crooij voor de goal van Vaessen, maar de doelman kon de bal dusdanig vertragen dat hij niet de goal in rolde. Adewoye kon vervolgens opruimen. Het eerste echte gevaar was dus voor de gastheer. Niet veel later was daar het moment waar de Waalwijkers al 25 minuten op hoopte. Lelieveld kon Seuntjens wegsteken in de tegenaanval, maar de deze winter overgekomen Bredanaar jaagde de bal over het doel. Het was het eerste speldenprikje van de ploeg van Joseph Oosting. Een cruciale redding was in de laatste speelminuut van de eerste helft vereist van doelman Vaessen. Een afgeslagen vrije trap kwam voor de voeten van invaller Namli, die niet twijfelde en de trekker overhaalde. De bal leek te verdwijnen in de rechteronderhoek, maar de Waalwijkse goalie kon de bal knap keren. Door deze redding gingen beide ploegen zonder een doelpunt gemaakt te hebben aan de thee.

De tweede helft was wat leuker om naar te kijken, ook omdat RKC de teugels wat liet vieren en meer de aanval zocht. Dat leek zich al snel in de tweede helft uit te betalen, na een steekpass van wederom Lelieveld die Bel Hassani bereikte. Hij kapte zijn man uit en schoof de bal slim in de korte hoek, maar de grensrechter had buitenspel geconstateerd van de 30-jarige spelmaker. Zo bleef het dus 0-0. Niet veel later leek RKC op achterstand te komen, maar nadat Auassar de bal binnenkopte, ging ook de vlag van de assistent aan de andere kant omhoog. Zo hadden zowel Sparta en RKC een goal gemaakt zonder dat deze doorging. De geel-blauwen drongen in de slotfase aan bij Sparta, ook omdat daar de tank redelijk op leek. In minuut 76 kreeg de formatie van Oosting de grootste kans op de overwinning. Na een heerlijke actie van de in de tweede helft ingevallen Bakari, bereikte zijn voetzoeker Lutonda, maar de linksachter kon niet genoeg kracht en richting aan zijn schot geven, waardoor Olij nog kon keren. Doelpunten werden er in het restant van de wedstrijd niet gemaakt en dus moeten beide teams het doen met één punt. RKC stijgt daarmee (voorlopig) een plekje, Sparta blijft hoe dan ook op de zesde plaats.

Aanstaande zaterdag wacht voor RKC nog maar eens een te winnen wedstrijd. Dan komt namelijk FC Emmen naar het Mandemakers Stadion. Een tegenstander waar de Waalwijkers met hun kwaliteiten in principe gewoon van moeten kunnen winnen, zeker in eigen huis. Van onderschatting mag echter geen sprake zijn. Emmen wist namelijk PSV te verschalken met 1-0 tijdens de midweekse speelronde. Ze zullen dus met veel vertrouwen afreizen naar Waalwijk.