Seizoen De Leest voorbij

WAALWIJK - Het seizoen voor Theater De Leest is voorbij. Die conclusie trekt directeur Sander Knopper. Het theater heeft van 16 maart tot 1 juni alle voorstellingen geschrapt. “Daarbij gaat het om 65 voorstellingen. We zijn druk bezig met verplaatsen, maar dat is een hele puzzel omdat ook het komende seizoen al is gepland.”

Knopper puzzelt samen met de producenten op de kalender en over de verschillende toekomstscenario’s. “Met hen zijn we in gesprek over wie in geval van een eventuele annulering de lasten draagt”, geeft hij aan. Dat zijn lastige gesprekken, erkent hij. “Als wij onze poot stijf houden en ons beroepen op overmacht, vallen er producenten om. Dat wil je ook niet. Ook zijn de artiesten dan de dupe.”

Financiële gevolgen
Dat er ook financiële gevolgen zijn voor De Leest, dat moge duidelijk zijn. Het personeel van het Waalwijkse theater zit grotendeels werkloos thuis. Knopper heeft wel een aanvraag gedaan op de crisismaatregel NOW. “Maar hoe die uitpakt is nog niet duidelijk.”

De Leest ontvangt jaarlijks 1 miljoen subsidie van de gemeente Waalwijk. Ongeveer de helft daarvan vloeit via huurbetalingen direct weer terug naar de gemeentekas. Met de andere helft plus de opbrengsten van horeca, zaalhuur, bioscoop etc. moet het theater de exploitatie jaarlijks rond krijgen. “En die laatstgenoemde opbrengsten liggen nu helemaal stil. Ik verwacht ook dat daar geen verandering in komt voor het eind van het seizoen, eind juni.”

Gesprek
Knopper is met de Gemeente Waalwijk in gesprek over de consequenties van het wegvallen van de inkomsten uit de exploitatie. “Dat heeft namelijk meteen gevolgen voor onze liquiditeit.”

De Leest is niet de enige instantie die bij de gemeente heeft aangeklopt. “Het klopt dat wij in gesprek zijn met diverse partijen die geraakt zijn door het coronavirus”, aldus de woordvoerder. “We kunnen op dit moment nog geen uitspraken doen over deze gesprekken en de eventuele vervolgacties. Zodra hier nieuws over naar buiten gebracht kan worden zullen we dat doen.”

Deel dit bericht met je vrienden!