Sporten in coronatijd. Looplijnen, verplichte viertjes en niet wisselen van partner

LANGSTRAAT - Een seizoen dat eindigt zonder kampioen en een nieuw seizoen dat met een hinkstapsprong begint via wedstrijden met publiek naar wedstrijden zonder publiek. Als klap op de vuurpijl ging zelfs dat eraan en lag de competitie voor de senioren weer stil. Wat doet dit met sportverenigingen?

Door Siem van der Kaa

Veel. Zoveel is wel duidelijk. John-Paul Verkooijen, voorzitter van voetbalclub VV Dongen merkt het dagelijks. Al is het alleen maar omdat hij en zijn collegabestuurders flink aan de bak moeten. Continu is hij bezig met de maatregelen voor de club. “Voor de coronatijd vergaderden wij met het bestuur eens in de drie weken, nu doen we dat bijna dagelijks'', vat hij de werkdruk samen.

Sport is gezelligheid. En een biertje of sportdrankje na de training, een kop koffie en een koek op zaterdag. Daar zit voor voetbalclub Uno Amino uit Loon op Zand de pijn. ''De kantine was voor ons een belangrijke sociale gelegenheid”, benadrukt Joost van Loon, voorzitter van de club met het Rood-Wit-Blauwe shirt. “Op donderdag is onze clubavond. Dat kon alleen niet meer doorgaan toen alle sportkantines dicht moesten. Daar baalden wij flink van’’.

 Reserveringen en looproutes

Bij een sportclub gaat het doorgaans over tactiek op het veld of in de zaal. Staat iedereen op de juiste plaats, zijn de looplijnen helder en is de onderlinge coaching op orde. Het zijn termen die in coronatijd ineens een andere lading krijgen. Clubs moeten nu allerlei maatregelen inpassen buiten het veld.

''De bar, kleedlokalen en douches zijn bij ons gesloten. Leden moeten een van de acht tafels reserveren om te mogen trainen en ze mogen niet wisselen van partner”, vertelt Theo de Laat, voorzitter van TTV Waalwijk (tafeltennis).

“Wij hebben de bankjes afgekruist en looproutes in de kantine opgesteld'', vertelt bestuurslid Olaf Koning van Hockeyclub Waalwijk. “En mensen mogen maar met vieren aan een tafeltje zitten.”

Bij Uno Amino hebben ze het speelveld vergroot voor de niet-sportieve momenten. ‘’Wij hebben buiten op het terras een tent neergezet, zodat de mensen ook buiten droog kunnen zitten en niet iedereen hutje mutje in de kantine staat’’, vertelt Van Loon.

Afgehaakte vrijwilligers

Het zijn maatregelen die creativiteit vragen, maar die ook extra inzet van de soms kwetsbare vrijwilligers vraagt. Bij VV Dongen haakte een aantal vrijwilligers af uit angst voor corona. ''Daardoor moesten wij extra tijd vragen van onze huidige vrijwilligers'', zegt Verkooijen. Iets dat ze bij de andere clubs gelukkig nog niet hebben meegemaakt. Bij TTV Waalwijk zijn er zelfs tijdens de coronacrisis veel senioren bijgekomen als lid. ''Waarom dat is weet ik niet, maar het is wel een zegen'', grinnikt De Laat.

Toekomstbeeld

Hoe kijken de clubs naar de toekomst in deze donkere tijden? Koning: ''Wij hopen dat alles in de lente weer een beetje normaal is, want dan kunnen we aan de lentecompetitie beginnen.'' Verkooijen kijkt met een financieel oog bezorgd naar de toekomst.''We kunnen het voor nu nog wel aan, maar we zijn nu al bezig met onze reserves op te maken.'' De Laat voegt toe: ''Het is geprezen dat er nog geen leden zijn die hun lidmaatschap op hebben gezegd, maar hoe lang blijft dat?''