Sportkantines drie weken dicht: ‘Killing voor het amateurvoetbal’

LANGSTRAAT- Drie weken lang geen inkomsten vanuit de kantine. De sportclubs moeten er aan geloven. In de persconferentie van 28 september werd bekendgemaakt dat alle sportkantines in Nederland drie weken gesloten worden. Hoe kijken sportclubs uit de Langstraat tegen dit besluit aan?

‘’Dit besluit is killing voor het amateurvoetbal’’, vertelt John-Paul Verkooijen, voorzitter van voetbalclub VV Dongen. ‘’Drie weken aan inkomsten is weg en dat is jammer. Voordat we dicht gingen, hadden we alles prima op orde. Er mochten maar 30 mensen in de kantine komen en buiten hadden wij een tent opgezet om drukte in de kantine te voorkomen.’’

Volgens Verkooijen kan de club drie weken zonder kosten nog wel volhouden, maar daarna wordt het een probleem. Wel heeft de gemeente Dongen ervoor gezorgd dat de voetbalclub deze periode geen huur hoeft te betalen voor de accommodatie.

Loten om bijdrage
Van de gemeentes krijgen de sportclubs geen subsidie, maar ze kunnen voor 11 oktober bij de overheid de TASO II vergoeding aanvragen van maximaal 12.000 euro. Inmiddels hebben zo veel sportclubs hebben zich hiervoor aangemeld, dat de overheid nu gaat loten welke club een vergoeding krijgt.

Voor tafeltennisvereniging TTV Waalwijk is het geen grote ramp om drie weken de kantine te sluiten. ‘’We hebben het bij onze club goed geregeld. De leden nemen voortaan hun eigen drankjes mee en we hebben het aantal reserveer momenten gemaximaliseerd om de drukte te vermijden. We missen wel de 50+ leden die iedere donderdagochtend een kopje koffie komen drinken, maar we kunnen het financieel aan. Het is een goed besluit van de overheid waarmee corona de kop wordt ingedrukt’’, aldus Theo de Laat, voorzitter van TTV Waalwijk.

Langer dan drie weken
Olaf Koning, bestuurslid van hockeyclub HC Waalwijk, is bang dat het niet bij drie weken zal blijven. ‘’Het lijkt me sterk dat onze kantine over drie weken weer open kan. Ik hoop het wel, maar ik zie het niet gebeuren. Ik denk dat alles pas weer normaal is als de lentecompetitie begint in maart. We hadden in de kantine de maatregelen op orde: De bankjes waren afgezet met lint en er mochten maar maximaal 4 gasten aan een tafel zitten.’’

De gemeente Waalwijk heeft toch iets voor de hockeyclub gedaan. Zo wordt de veldhuur geschrapt en vergoedt de gemeente een deel van de arbeidskosten.

Deel dit bericht met je vrienden!