Stapt Messi in de buurtbus naar Waalwijk?

OPINIE - RKC mag dan de kleinste club van de eredivisie zijn; gebrek aan internationals heeft de Brabantse club niet. Na Gregory van der Wiel (46 caps), traint sinds vandaag ook Vurnon Anita (3) mee met de selectie van Fred Grim. Over een nieuw, aanstaand ‘wonder van Waalwijk’.

Op Twitter staat sinds vandaag een foto van Gregory van der Wiel, Vurnon Anita en Jan Vertonghen. Arm in arm staan ze op het kiekje, dat geschoten is in de Amsterdam Arena, inmiddels de Johan Cruijff Arena genaamd. Het cynische onderschrift is veelzeggend, in de wetenschap dat eerstgenoemde twee ex-Ajacieden thans meetrainen in Waalwijk. “Nog effe en ook Vertonghen gaat naar RKC.”

Je zou er natuurlijk schamperend over kunnen doen, het feit dat RKC tegenwoordig als opvangcentrum dient voor spelers met -zoals dat zo mooi heet- een krasje. Ga maar na: Van Van der Wiel -in 2010 nog WK-finalist met Oranje- dacht zelfs de best ingevoerde zaakwaarnemer dat hij al lang en breed gestopt was. En voor Anita, net als Van der Wiel opgeleid bij Ajax, zullen na zijn avontuur bij het Bulgaarse CSKA Sofia evenmin heel veel clubs in de rij hebben gestaan.

Je zou het óók anders uit kunnen leggen. En dat is dat het überhaupt een prestatie is dat Van der Wiel en Anita zich niet te groot voelen voor wat weekjes rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan op het trainingveld van RKC, zo ver van hun geliefde Amsterdam. Dan was Almere toch net wat dichterbij huis geweest. Of Volendam. Of Velsen.

Maar nee, RKC dus, de club die zich eerder al definitief versterkte met Nicolas Olsak (Maccabi Netanya), Kostas Lamprou (Vitesse), James Efmorfidis (Almere City FC) en Thierry Lutonda (Anderlecht, huur). Het zegt iets over de status die de Waalwijkers genieten. Hoewel RKC in een corona-loos tijdperk nu weer gewoon tegen TOP en Helmond had moeten voetballen, is het een club die landelijk serieus wordt genomen. Ga maar na: Van der Wiel heeft al uitgesproken dat hij -indien fit- best een contract wil tekenen in het Mandemakers Stadion.

En die ontwikkeling kan niet los worden gezien van de aanwezigheid van Mo Allach aan de Akkerlaan. De ervaren technisch directeur beschikt, meer nog dan algemeen directeur Frank van Mosselveld, over een gigantisch netwerk in de voetballerij. En dat netwerk betaalt zich nu ondubbelzinnig uit voor RKC.

Terugkomend op de eerdergenoemde foto van het trio Van der Wiel, Anita en Vertonghen in hun truien van de F-Side. Natuurlijk komt laatstgenoemde speler niet naar Waalwijk, al krijgt de verdediger er een gratis Efteling-abonnement bij voor hem en zijn gezin. Maar alleen al het feit dat de naam van de Belg, zij het gekscherend, valt in combinatie met zijn oude club is veelzeggend.

Niet alleen sportief staat RKC dankzij Allach beter op de nationale voetbalkaart. Ook PR-technisch is dat het geval. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo op Tilburg-Centraal de buurtbus pakken naar Waalwijk.

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!