Start carnavalsseizoen op de schop: Welke alternatieven zijn er voor elfde van de elfde?

LANGSTRAAT - Het wordt normaal gesproken groots gevierd door alle carnavalsverenigingen: de elfde van de elfde. De dag waarop de Prins Carnaval wordt gekozen en het jaarlijkse thema van ieder dorp bekendgemaakt wordt gemaakt. Helaas gooit het coronavirus dit jaar roet in het eten en mogen er geen grote feesten georganiseerd worden. Om deze dag niet zomaar voorbij te laten, worden er toch initiatieven genomen door de carnavalsverenigingen in de Langstraat.

Peeënrijk (Dongen) draait door

Stichting De Peeënstekers uit Dongen komen met een speciale uitzending: ‘Peeënrijk Draait door!’. ‘’De uitzending zal volledig in het teken staan van de elf-elf viering’’, vertelt Frank Snijders van Stichting de Peeënstekers. ‘’Het is hetzelfde format als De Wereld Draait Door, compleet met hoofdgasten, een hofdichter en Pee TV, onze eigen versie van Lucky TV. We nemen in de uitzending een terugblik op het vorig seizoen en we laten filmpjes zien, onder andere van hoe Prins Carnaval dit jaar is bekend wordt gemaakt.’’

De uitzending is zaterdag om 20.00 uur live te zien op het Youtube-kanaal van de Peeënstekers.

De vlag uit in Schoenlapperslaand (Waalwijk)

Ook in Waalwijk zal de elfde van de elfde niet een jaartje worden overgeslagen. ‘’We hebben een oproep gedaan op Facebook aan alle Waalwijkers om de rood geel blauwe vlag van Schoenlapperslaand uit te hangen. Zo is de gemeente toch een beetje in de carnavalsstemming. Daarnaast gaan wij op de facebookpagina Waalwijk van Toen foto’s plaatsen van de carnavalsviering van vorig jaar. Dat lijkt nu zo lang geleden. Het is niet zoals we het normaal vieren, maar we doen wel iets’’, zegt Joep van den Hooven, voorzitter van CCV Schoenlapperslaand.

Theebuikenland (Loon op Zand) slaat een jaartje over

In tegenstelling tot de andere gemeenten, wordt de elfde van de elfde in Loon op Zand dit jaar niet gevierd. Hans Immerzeel van Stichting Theebuikenland ziet dit niet zitten. ‘’Carnaval is een volksfeest. Dat vier je met zijn allen of je viert het niet. We hebben nog wel gekeken naar alternatieven, maar op dit moment zijn de beperkingen zo groot dat we dat niet gaan doen. Het is een offer dat we brengen, maar het is niet anders.’’

In Kaatsheuvel maken ze dit jaar de nieuwe prins carnaval bekend op een unieke manier. Het prinsenbal is 14 november online te zien, waarin ook de prins bekend wordt gemaakt. De online uitzending zit vol met filmpjes van carnaval van vroeger en er is een quiz, waarmee prijzen te verdienen zijn. Deze is online te zien via YouTube, de website van stichting optocht Turfstekerslaand (SOT) en Langstraat TV.