Theo Machielsen: Groenteboer en sociaalwerker ineen

KAATSHEUVEL De populariteit van boerderijwinkels heeft in coronatijd een vlucht genomen. Zo ook die van Theo Machielsen in Kaatsheuvel. Klanten staan dagelijks in de rij voor pruimen, snijbonen en aardbeien van eigen bodem. Langstraat Media nam een kijkje in het Brabantse bedrijfje.

Theo Machielsen heeft in een half uurtje tijd al zeker 25 klanten van een vers bakje fruit of stevige stronk kool voorzien, als hij de kern van zijn vak misschien wel het meest treffend samenvat. “Tja”, zegt de man, die al 35 jaar achter de toonbank staat van zijn boerderijwinkeltje in Kaatsheuvel. “Behalve groenteboer ben je ook een beetje sociaalwerker, hė. Je maakt een praatje, stelt eens een vraag en leert zo je klanten feilloos kennen.”

Het lijkt een van de redenen waarom Machielsen kan rekenen op een trouwe schare klanten. Opvallend is wél dat die aanhang de laatste maanden alsmaar groter en groter wordt. Cynisch gesteld heeft de coronacrisis hem goed gedaan. “Je merkt dat veel mensen thuiswerken, dat ze meer tijd hebben om gezond te eten”, zegt de routinier in zijn vakgebied. “En dan kiezen mensen blijkbaar eerder voor ons dan voor een grote supermarkt. Ze staan soms rijen dik voor de deur. Daar zijn we natuurlijk blij mee.”

Navraag leert dat de boerderijwinkel van Machielsen niet de enige is die goed loopt in coronatijd. De populariteit van zijn bedrijfje past in een landelijke trend, die niet alleen verband houdt met gezondere eet-keuzes maken door consumenten. Machielsen: “Het is ook een stukje loyaliteit van de mensen naar de lokale ondernemers, die het lang niet allemaal even makkelijk hebben gehad de laatste maanden. We zijn blij dat ze ons zo goed weten te vinden.”

Al heeft elk voordeel ook zo zijn nadeeltjes. Johan Cruijff zei het al en Machielsen ervaart het inmiddels eveneens. Van zóveel uien schillen staan de tranen hem geregeld in de ogen. “Een man mag niet huilen, ik weet het”, zegt de Kaatsheuvelnaar. “Maar als je zoveel moet schillen, komen die tranen vanzelf.”

Deel dit bericht met je vrienden!