Tienjarige Gijs zorgt voor brandschoon Waalwijk (video)

WAALWIJK - Gijs ergert zich aan zwerfafval in zijn Waalwijk. Vandaar dat hij in actie is gekomen. Als ZAP’er (Zwerafvalpakker) trekt de groep 6-scholier dagelijks met een prikstok door de Brabantse stad. Zijn doel: zorgen voor schone straten en perken. “Ik kan niet tegen rotzooi.”

Tien jaar is hij pas, Gijs. Maar gebrek aan maatschappelijke betrokkenheid kan hem niet ontzegd worden. Gewapend met prikstok trekt hij dagelijks door Waalwijkse straten en perken om afval te verzamelen. “Ik kan er niet tegen als er rotzooi ligt”, zegt de jongeling enthousiast. “Ik wil dat er geen vuiltje te zien is in de stad.”

Zijn heldhaftige optreden is ook de gemeente Waalwijk niet ontgaan. Begin deze week stond plots wethouder John van den Hoven voor zijn deur. Die complimenteerde Gijs voor zijn uitstekende werk voor de stad. Ook kreeg hij van de wethouder officiële ZAP-spullen waarin hij zijn werk kan uitvoeren.

Fantastisch om te doen
Grote kans dus dat stadgenoten Gijs de komende dagen bezig zien in zijn officiële ZAP-outfit. “Ik vind het fantastisch om te doen”, vertelt Gijs, die later musicalster wil worden. “En het is hard nodig ook. Want het is best een rotzooitje in Waalwijk.”

Dat blijkt wel. Voor de deur van zijn huis puilt de vuilniscontainer met ingezamelde blikjes, flesjes en propjes helemaal uit. “Dit is het opruimwerk van twee dagen”, rekent Gijs geroutineerd voor.

Trotse glimlach
Zijn moeder, Elma Nijssen Brands, kan een trotse glimlach intussen niet onderdrukken. Het is niet vanzelfsprekend voor een ventje van tien, dagelijks zo’n mooie bijdrage leveren aan de maatschappij. Maar Gijs flikt het toch maar mooi. “Hij doet het hartstikke goed”, besluit Elma. Lachend: “Dat lintje voor hem zal er ooit vast en zeker komen.”

Deel dit bericht met je vrienden!