Trouwe leden redding van Below Fitness

WAALWIJK - Naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad, waarin stond dat veel fitnessclubs ‘technisch failliet’ zijn, sprak Langstraat Media met Below Fitness. Below Fitness is een relatief kleine sportschool gevestigd in Waalwijk, die veel trouwe leden heeft. Langstraat Media sprak met eigenaar Melvin Slaats, die al snel aangaf dat zij niet failliet zullen gaan.

Hoe het komt dat Below Fitness er nog zo goed voor staat? Dat is volgens Melvin Slaats omdat hij zijn leden al twintig jaar als persoon behandelt en niet als nummer. Slaats geeft zijn leden iedere maand drie opties. Ze kunnen ervoor kiezen om gewoon door te betalen, hun abonnement een tijdje stop te zetten of door te betalen tegen een compensatie. Denk bij dat laatste aan gratis personal trainingen, gratis zonnebanken, een barkaart of iemand meenemen wanneer de sportschool zijn deuren weer mag openen.

Wat Slaats aan het begin van de lockdown zag, is dat veel van zijn leden voor de eerste optie kozen en gewoon doorbetaalden. Echter ziet hij het aantal personen dat door wil betalen, afnemen. “Je blijft natuurlijk niet oneindig betalen, iedereen heeft daar zijn eigen grenzen in”, zegt Slaats. “Die grenzen komen steeds dichterbij. Als we in april weer een maand dicht moeten blijven, zullen er mensen zijn die zeggen: ik heb nu drie maanden betaald terwijl ik niet kon sporten. Dit is mijn grens, nu ga ik even stoppen. Dat is ook logisch, ik kan die mensen niet blijven vragen om door te betalen.”

Uitlenen als wederdienst

Slaats geeft aan dat ze nu niet méér kunnen doen dan dat ze al doen. Naast online lessen biedt hij fitness en bootcamp aan. “En veel meer kunnen we gewoon niet. Ik zat er zelfs aan te denken om mezelf uit te lenen aan de mensen die doorbetalen. Desnoods ga ik auto’s wassen”, zegt Slaats. Hij geeft aan dat dit wanhoopspogingen zijn, maar als hij zou merken dat het wel heel slecht gaat, zou hij er alles doen om zijn leden te behouden.

Fitnessen op de parkeerplaats en online lessen

Melvin Slaats geeft aan dat je als ondernemer wat gaat bedenken. “En dan verzin je van alles. Je wil natuurlijk voorkomen dat mensen stoppen”, zegt Slaats. Below Fitness geeft ook personal trainingen aan huis. Wanneer mensen een carport of tuin hebben, komt de personal trainer bij hen thuis training geven. Dat hebben ze ook met spinning gedaan, de mensen kunnen vanuit huis de lessen via Skype volgen. Het is natuurlijk niet wat ze willen, normaal worden er bij Below Fitness tien lessen aan vijftien mensen in de week gegeven. “Dus dan komen er 150 man, nu bedienen we vijftien mensen”, vertelt Slaats.

Below Fitness biedt online lessen aan en ook fitness kan gewoon voor de deur. Online worden groepslessen gegeven, de yogalessen, balance lessen en ook de spinninglessen. Below Fitness is vijftien spinningfietsen bij mensen thuis gaan brengen. Bij een kennis bij de Citroëngarage hebben ze een busje geleend en zo zijn ze bij de mensen thuis die fietsen af komen leveren. Op woensdagavond en zaterdagavond vinden de spinninglessen live via Skype plaats. “De reacties zijn heel positief, echt heel leuk”, laat Melvin Slaats weten. “Op het moment dat je weet, op woensdagavond en zaterdagochtend is er een vaste tijd, dan zorg je dat je die tijd vrijhoudt om mee te doen. Door die vaste tijden aan te bieden en live les te geven, houd je toch die binding met je leden.”

Op de vraag of dat ze het op deze manier nog lang zullen volhouden, antwoordt Slaats: “We kunnen eigenlijk bijna niet failliet gaan.” Hij geeft aan, dat wanneer hij merkt dat ze nog langer dicht moeten en er steeds meer mensen bij de sportschool weggaan, hij uiteindelijk toch de stekker eruit zal moeten trekken. Maar dan zijn ze nog steeds niet failliet.