Tweeduizend contactkaartjes voor eenzame ouderen (audio)

WAALWIJK – Ondernemers Natasja Ververs uit Waalwijk en Gerdy Zijlmans uit Kaatsheuvel zijn een actie voor eenzame ouderen in hun gemeenten gestart. vanaf dinsdag liggen er in Waalwijk tweeduizend contactkaartjes in de supermarkt.

De ouderen worden volgens de twee hard getroffen door de ingrijpende maatregelen rondom de coronacrisis.  “Geen bezoek meer aan onze ouderen? Stuur dan een kaartje of bel hen. We mogen hen niet vergeten!”, vinden de twee.

Heftige gevolgen
Zorginstellingen legden vanwege mogelijke verspreiding van het virus de bezoeken aan banden. “Noodzakelijke en begrijpelijke besluiten. De gevolgen zijn wel heftig. Eenzaamheid is een groot probleem onder ouderen. Nu wordt het wel heel stil voor hen”, zegt Natasja Ververs, die als freelance journalist verbonden is aan diverse zorginstellingen en de eenzaamheid regelmatig in de praktijk ziet.

Natasja riep in eerste instantie via Facebook op op om alle bewoners een kaartje te sturen. Na de eerste positieve reacties gaf ze er een praktische tip bij: “Zoek een zorglocatie in je eigen gemeente uit en stuur een lief kaartje. Wie doet ermee?”

Kaart voor belmaatje
Gerdy Zijlmans uit Kaatsheuvel zag het idee van de kaartjes op Facebook voorbijkomen en sprak direct haar netwerk bij zorginstellingen aan. Het resultaat? Een standaardkaart die naar de huizen gestuurd kan worden. “Het werkt simpel: vul je naam en telefoonnummer op het kaartje in”, vertel de grafisch ontwerpster. “Doe het in de bus op een zorglocatie en het personeel zorgt ervoor dat het bij een bewoner terecht komt. Hij of zij kan je dan even bellen voor een praatje. Het effect? Het doorbreekt de stilte en geeft ouderen het gevoel dat ze er toe doen.”

Supermarkten
De kaartjes komen vanaf dinsdag eind van de middag bij diverse supermarkten in de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk te liggen. Tweeduizend hebben ze er laten drukken. “Als het storm loopt, zullen we meer kaarten laten drukken”, geeft Gerdy aan.| En natuurlijk staat het mensen ook vrij om zelf een kaartje te sturen naar een zorglocatie of een oudere te bellen. De contactkaartjes zijn vooral voor belmaatjes. Mensen die best een keer tijd hebben voor een praatje via de telefoon.”

De ondernemers hopen dat de spontane contacten via de belkaarten leiden tot blijvende contacten met ouderen in verpleeghuizen. “Hopelijk dat we na de Corona-crisis ook nadrukkelijker omzien naar elkaar.”

Deel dit bericht met je vrienden!