Van der Wiel en RKC: even geduld a.u.b

WAALWIJK - RKC komt langzaam op stoom met de start van de eredivisie in het verschiet. Die conclusie is gerechtvaardigd na het knappe 1-1 gelijkspel van gisteren tegen Sparta. Toch rijzen er nog altijd vragen in het Mandemakers Stadion. Een beschouwing.

Hoop doet leven, zeker tijdens de voorbereidingen van clubs op het nieuwe voetbalseizoen. Dan is mogelijke degradatiestress nog mijlenver weg en verheugt elke technisch directeur zich op een zorgeloos seizoen vol hoogtepunten. Zo is het overal, dus ook bij RKC.

Durven dromen. Het is een eigenschap die vorig seizoen verre van realistisch was in het Mandemakers Stadion. Ga maar na: met fortuin was de ploeg van Fred Grim gepromoveerd naar de eredivisie. En in alle redelijkheid viel van het elftal dat daarin de strijd aan moest gaan om lijfsbehoud weinig te verwachten. Eenvoudigweg omdat de kwaliteit ontbrak in de potpourri van (voornamelijk) eerste divisie-voetballers.

Hoe anders is dat nu. Natuurlijk, RKC zal zich ook dit seizoen niet mengen in de race om het landskampioenschap. Die om Europees voetbal evenmin. Maar de hoop die nu leeft in Waalwijk, is wel degelijk gerechtvaardigd.

Vanwege de aanwezigheid van James Efmorfidis bijvoorbeeld, de vleugelaanvaller van Griekse origine. De nieuweling maakte gisteren ondubbelzinnig indruk tegen Sparta, dat na de vroege 0-1 van Bart Vriends al snel weer op zijn plek werd gezet toen de behendige Anas Tahiri voor de 1-1 zorgde namens de Brabantse club. Maar ook Vurnon Anita, die vermoedelijk vandaag zijn krabbel zet onder een contract, wordt fitter en fitter. RKC smeedt, kortom, aan een ploeg die beslist niet opnieuw een ‘zekere’ degradant is.

Dat zegt iets over de ontwikkeling die RKC -we constateerden het eerder al- onder technisch directeur Mo Allach heeft doorgemaakt. Met het geel/blauwe leger moet rekening gehouden worden, leerde het duel met Sparta.

En toch: vragen en zorgen rijzen er nog altijd. De selectie van Fred Grim mag kwalitatief dan een impuls hebben gekregen; in de breedte mist de Amsterdamse coach nog wel wat puzzelstukjes. RKC zal er hoe dan ook nog wat spelers bij moeten krijgen, willen blessures en schorsingen opgevangen kunnen worden.

In die zin is het teleurstellend dat Gregory van der Wiel nog altijd niet wedstrijdfit is. De voormalig speler van onder meer Ajax, Paris Saint-Germain en het Nederlands Elftal traint weliswaar dagelijks mee bij RKC, maar is nog altijd niet in staat om wedstrijdminuten te maken. Ook gisteren niet, tegen Sparta. Grote vraag: wanneer wél? En: is hij eenmaal fit nog van het gewenste niveau?

Geruststelling voor de fans van RKC, van wie er gisteren enige honderden in het stadion mochten zijn, is dat de transfermarkt nog wel eventjes open is. Tot 6 oktober om precies te zijn. En aangezien er nog talloze spelers op zoek zijn naar baantje, biedt Allach dat alle mogelijkheden om de krappe selectie van de Waalwijkers aan te vullen met genoeg eredivisie-waardige spelers.

Wat vaststaat: tijdens de openingswedstrijd van het seizoen, op 13 september tegen Vitesse, zullen vast nog niet alle beoogde versterkingen binnen zijn. Maar geduld is een schone zaak. Als de nieuwelingen straks allemaal van het niveau- Efmorfidis zijn, kan RKC weleens serieus gaan verrassen dit seizoen.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!