Verder na Verlies bestaat vijf jaar

DONGEN – De praktijk Verder na Verlies in Dongen bestaat vijf jaar. Carla de Jong, eigenaresse van de zaak, vertelt met name over haar werkzaamheden van het turbolente afgelopen jaar. “Want verlies is breed: van een overlijden tot een faillissement.”

Een groot feest zit er in coronatijd niet in, maar dat weerhoudt Carla er niet van om de mijlpaal te vieren. “Mijn klanten kregen wat lekkers, ik wilde het niet zomaar voorbij laten gaan”, vertelt Carla. Juist ook in coronatijd ziet ze verschillende soorten rouwprocessen voorbijkomen. “Mensen raken meer naar binnen gekeerd met corona. We gaan minder naar buiten, we hebben minder afleiding, dus komen we sneller in aanraking met onze binnenwereld. In zo’n rustige tijd kunnen meer onverwerkte rouwgevoelens naar boven komen. Rouw komt altijd ergens naar boven, voor veel mensen in dit de tijd geweest dat ze daarmee geconfronteerd werden.”

Carla helpt namelijk met het verwerken van verlies in de breedste zin van het woord. “Dat is niet alleen overlijden. Dat kan alles zijn, dus ook een relatiebreuk, een kinderwens die niet uitkomt of, zoals nu helaas ook vaker voorkomt, een bedrijf dat het niet meer redt.” Gelukkig kan Carla haar werk in deze tijd fysiek uitvoeren. “Alles kan hier veilig en op afstand, dus gelukkig kan ik mensen juist in deze tijd goed blijven helpen.”

“Corona is al een verlies op zich”, vertelt Carla tot slot. “Kijk maar om je heen: bedrijven die het zwaar hebben, het verlies van vrijheid, maar ook blijvend verlies van fitheid na coronabesmetting of het verliezen van dierbaren aan het virus. Het zijn allemaal rouwprocessen en ik hoop daar komend jaar ook weer de helpende hand in te zijn.”