Verenigingen in de Langstraat vragen om hulp

LANGSTRAAT - Verschillende organisaties in de Langstraat hebben bij hun gemeente aangeklopt voor ondersteuning. De verenigingen hebben het moeilijk door de coronacrisis. Er zijn weinig inkomsten, waardoor het er op financieel gebied niet beter op wordt.

In de gemeente Waalwijk hebben al twaalf verenigingen zich gemeld en in Kaatsheuvel en Loon op Zand inmiddels al vier. Verschillende activiteiten bij de verenigingen kunnen niet doorgaan door de crisis. Dit zorgt ervoor dat ze in financiële problemen komen en daarom vragen ze de gemeente om hulp.

Gemeente Waalwijk

De gemeente van Waalwijk heeft vorig jaar 500.000 euro gereserveerd. Dit hebben zij gedaan om organisaties in het maatschappelijk middenveld te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Waalwijk heeft aan twaalf verenigingen subsidie verstrekt. “We verwachten dat hier nog wel een aantal organisaties bijkomen”, zegt een woordvoerder. Deze regeling liep eigenlijk tot en met 31 december van eind 2020, maar op dit moment kunnen de verenigingen zich nog aanmelden tot 1 maart 2021. “De bodem van dit beschikbare budget is nog niet in zicht in ieder geval”, zegt de woordvoerder.

Gemeente Dongen

De gemeente Dongen is in het begin van de coronacrisis al begonnen met een goede communicatie met de verenigingen. “We houden video calls met de verenigingen en in het begin van de coronacrisis deden we dit wekelijks”, zegt wethouder René Jansen.  Omdat het voor de verenigingen er op dit moment  niet rooskleurig uitziet, heeft de gemeente ook de huurkosten gecompenseerd in het begin van de coronacrisis. “De verenigingen krijgen ook subsidie en dat is gebaseerd op hoe goed of slecht de financiële situatie is binnen de vereniging.” Daarnaast heeft de gemeente ook nog een budget gekregen van het Rijk. “Dit is bedoeld voor de sector sport en cultuur”, aldus de wethouder.

Gemeente Loon op Zand

De gemeente Loon op Zand wil zich vooral focussen op maatwerk. “Begin november hebben wij een rondje gedaan om te kijken hoe de situatie is binnen de verenigingen”, zegt wethouder Frank van Wel. Daarbij blijft de gemeente actief contact houden met de verenigingen en ook stichtingen. “We willen ervoor zorgen dat alle verenigingen en stichtingen de coronaperiode doorkomen en dat dat ook lukt op lange termijn.” Daarnaast proberen de verenigingen in de gemeente ook andere te helpen. “De saamhorigheid binnen de verenigingen in onze gemeente is heel goed, sommige hoeven geen hulp en bieden daardoor ook meer steun aan andere omdat ze het zelf niet nodig hebben”, aldus de wethouder.

Deel dit bericht met je vrienden!