Dongense tomatenkweker wandelt voor Alzheimer Nederland (video)

DONGEN - Het wordt een bijzondere vakantie voor Alfons van den Hoek. De Dongenaar zit deze week niet rustig voor een stacaravan of vouwwagen op de camping. Nee, hij gaat liefst tweehonderd kilometer wandelen. Dat doet hij voor een goed doel: Alzheimer Nederland. “Ik hoop veel geld in te zamelen.”

“Succes!”, roept Carien (55) wanneer haar broer Alfons van den Hoek de deur van zijn woning in Dongen uit wandelt. Oké, hij moet eerst nog een behoorlijk stukje met de auto voordat hij in Groningen is gearriveerd. Maar daar, in het hoge noorden, gaat het morgen echt beginnen voor de aimabele tomaten- en paprikateler. Vier dagen achtereen gaat hij vijftig kilometer wandelen voor het goede doel, in zijn geval stichting Alzheimer Nederland. “Wandelen is altijd al een hobby van me geweest”, zegt hij, kort voor zijn reis. “Maar het leuke combineren met het nuttige is natuurlijk extra leuk. Ik hoop dat ik veel geld inzamel voor Alzheimer Nederland.”

Het is een nobel streven van Van den Hoek. Juist omdat hij van dichtbij meemaakt welke impact de ziekte heeft. Zijn zus Carien kreeg vrij recentelijk de diagnose Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Opeens is niets meer vanzelfsprekend voor de vrouw, die vanwege haar ziekte niet meer kan werken. En daarmee is ook haar familie indirect slachtoffer. Van den Hoek: “Ik vind het mooi om te zien hoe dapper Carien met haar ziekte omgaat. Ze doet er alles aan om positief te blijven, ook al weet ze dat er voorlopig nog geen medicijn is tegen de ziekte. Speciaal voor haar -en voor alle andere mensen die aan de ziekte lijden- hoop ik zoveel mogelijk geld in te zamelen voor Alzheimer Nederland. Het geld is hard nodig.”

En dat treft. Veel mensen in de directe omgeving van de Dongenaar reageerden laaiend enthousiast op zijn voornemen om vanuit Groningen 200 kilometer richting het zuiden te gaan wandelen voor het goede doel. Inmiddels is al bijna zevenduizend euro opgehaald voor de missie, die morgen goed beschouwd pas van start gaat. “Dat is natuurlijk al een prachtig bedrag”, zegt Van den Hoek trots. “Nóg mooier zou het zijn als daar nog een beetje geld bij komt.”

Aan zijn bevlogenheid zal het in elk geval niet liggen, de komende dagen. Van den Hoek heeft stevig getraind om de tocht, qua moeilijkheidsgraad vergelijkbaar met de Vierdaagse van Nijmegen, volledig af te leggen. “Met steun van mijn familie, onder wie Carien, geloof ik dat het me gaat lukken, ja”, klinkt het opgewekt. “Ik ga ervoor zorgen dat ik mijn sponsoren niet teleurstel.”

En de tomaten in zijn kassen dan, wordt de Dongense groenteteler tenslotte gevraagd. Moeten die het daadwerkelijk zonder zijn aandacht stellen deze week? “Ik sta dagelijks graag tussen mijn tomaten”, besluit hij, een energieke twinkeling in de ogen gedrukt. “Maar ze zullen het nu toch echt vier dagen zonder me moeten doen, ja. De focus ligt nu volledig op de wandeltocht. Daarvoor is het doel te belangrijk.” En dan, met gebalde vuist: “Het zou geweldig zijn als nóg meer mensen een bijdrage willen leveren, speciaal voor Carien en al die anderen die getroffen zijn door die vreselijke ziekte. Dat medicijn moet en zal er komen.”

Deel dit bericht met je vrienden!