Voorzitter veiligheidsregio na persconferentie: “Mouwen opstropen en samen dit virus te lijf gaan”

LANGSTSRAAT - Burgemeester Theo Weterings van Tilburg heeft als voorzitter van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant gereageerd op de nieuwe coronamaatregelen die Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge woensdagmiddag aankondigden. Zijn toon is vandaag somber en ernstig. Maar benoemt wel dat er door de start met vaccineren licht aan het einde van de tunnel is.

Weterings laat weten dat hij zich zorgen maakt om de impact van de Britse variant in het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal en Spanje waar de ziekenhuizen de continue stroom van patiënten niet aankunnen. "Ook andere mutaties zijn aan een opmars bezig. En er is maar één manier om te voorkomen dat dit zwarte scenario zich ook in Nederland, in Brabant voltrekt. Het aantal besmettingen moet naar beneden. Niet mondjesmaat, niet gestaag. Maar acuut en zo snel mogelijk."

De burgemeester zegt te begrijpen dat er de afgelopen maanden veel van mensen is gevraagd, maar laat weten ook trots te zijn op hoe Brabanders overeind blijven in deze crisis. "Toch vragen wij opnieuw om uw hulp en inzet. De besmettingscijfers, de opnamecijfers in de ziekenhuizen en op de intensive care afdelingen moeten rap naar beneden. Dat kunnen we alleen samen!"

Ook benoemt hij dat de druk op de zorg de komende maanden langzaam maar zeker zal afnemen doordat de meerderheid van de volwassen Nederlanders rond de zomer ingeënt zal zijn. "Maatregelen zullen versoepeld worden. Maar niet nu. Nu vragen we u opnieuw om de mouwen op te stropen en met ons dit virus te lijf te gaan."

Nieuwe maatregelen
Met de nieuwe maatregelen mag er per direct nog maar één persoon op bezoek komen en wordt het aantal gasten op begrafenissen teruggebracht van 100 naar 50. Ook geldt er vanaf zaterdag een vliegverbod van en naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle Zuid-Amerikaanse landen. Daarnaast wil het Kabinet een avondklok invoeren, maar daarvoor is eerst steun van de Tweede Kamer nodig.

Als de Tweede Kamer instemt met de avondklok, dan moeten de essentiële winkels om 20.15 gesloten zijn. Ook horecagelegenheden die de mogelijkheid aanbieden om eten af te halen zullen dan sluiten. Er gelden wel uitzonderingen voor bijvoorbeeld mantelzorgers, mensen die aan het werk zijn en mensen die hun hond uitlaten. Ook mag eten nog wel worden bezorgd.

De maatregelen moeten zorgen voor minder groepsvorming, minder reisbewegingen en minder thuisbezoek om een derde golf te voorkomen. Alle deskundigen en het OMT waarschuwen volgens demissionair minister Hugo de Jonge voor een derde golf. Aanleiding daarvan is de Britse variant die veel besmettelijker is. De Jonge: “Dat moeten we serieus nemen. We moeten nu het uiterste doen om die golf voor te blijven.” Volgens het kabinet moet er nu het maximale worden gedaan om klaar te staan voor wat er zo dadelijk op ons afkomt.

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!