Vuurwerkoverlast in De Langstraat: ‘Durf niet meer over straat’

DE LANGSTRAAT - Oud en Nieuw staat weer voor de deur. Een feest waar de oliebollen, champagne en het vuurwerk vaak niet kunnen ontbreken. Waar er genoeg mensen zijn die fatsoenlijk met vuurwerk omgaan en om 00.00 uur een potje aansteken en meer niet, is er  in de aanloop naar Oud en Nieuw veel overlast te constateren. Ook in De Langstraat.

Nederlands vuurwerk mag nu nog niet verkocht en afgestoken worden en zodoende vertrekt overwegend jeugd naar onze zuiderburen. Daar wordt namelijk nu al wel vuurwerk verkocht. Uit de reacties op de Facebookpagina van Langstraat Nieuws valt op dat eigenlijk overal in de regio vuurwerk te horen is. "Door heel Waalwijk liggen ze te klooien." "Op parkeerplaats Lido wordt de hele avond zwaar vuurwerk afgestoken." "Ook in Dongen Hoge Akker is het raak." "Hier in Zanddonk (Willaertpark) is het elk weekend wel raak. Je schrikt je kapot met die kanonslagen, man."

Niet alleen geeft het vuurwerk overlast en worden geregeld prullenbakken gemold, ook geeft het de baasjes van huisdieren kopzorgen. "Mijn hondje is doodsbang. Bij iedere knal zit hij zeker een half uur te trillen", zo laat een bewoner weten. Een andere bewoner durft 's avonds niet meer over straat. Ook klinken er geluiden dat er hard moet worden opgetreden tegen een vaak kleinere groep die het verpest voor de fatsoenlijke vuurwerkliefhebber: "Ongelofelijk dat zij structureel een hele wijk kunnen terroriseren."

Voor de komende Oud en Nieuw is er - voorlopig - geen landelijk vuurwerkverbod. Wel is er in verschillende gemeenten zoals in Arnhem, Amsterdam en Rotterdam wel een vuurwerkverbod van kracht. In De Langstraat geldt er nog geen verbod, terwijl de roep erom steeds luider wordt. Obstakel daarin is de illegaliteit, want de vuurwerkliefhebber vertrekt wel naar het buitenland om daar spullen te halen - vuurwerk dat vaak veel harder knalt dan wat in Nederland verkocht wordt. Ongetwijfeld zal het een onderwerp van gesprek zijn in alle gemeenteraden.

Deel dit bericht met je vrienden!