Waalwijk loopt uit voor nieuwe haring (video)

WAALWIJK - De nieuwe haring is weer in het land. Nadat donderdag het eerste vaatje werd uitgereikt, lag de typisch Hollandse lekkernij deze vrijdag voor het eerst in de winkel. En dat merkten ze bij visspeciaalzaak Dekkers in Waalwijk. “Heerlijk, het lijkt wel een gebakje.”

Lange rijen deze vrijdagochtend voor de vishandel van Sjors Dekkers in Waalwijk. De nieuwe haring is weer in het land. En dat, zo bleek, wilden de mensen weten. Tot op de hoek van de straat wachtten hongerige lekkerbekken ongeduldig voordat ze de eerste Hollandse Nieuwe van dit jaar konden proeven. “Ik kijk er elk jaar weer naar uit”, bekende een van de wachtenden in de rij. “Een goede Hollandse Nieuwe smaakt tenslotte als een gebakje.”

Binnen in de winkel maakte eigenaar Sjors Dekkers op dat moment al enige tijd overuren. Om half vijf ’s ochtends was hij begonnen met het snijden en verwerken van de vissen. Zo’n 1000 haringen waren er rond lunchtijd al door zijn vingers geglipt. “En die 1500 ga ik ook wel makkelijk halen”, aldus Dekkers. “De haring is dit jaar super mals en heerlijk vet. En dat merken we aan de klandizie. Het is al de hele dag aansluiten voor de deur.”

Heerlijk
En de reacties mogen er zijn, bleek even later. “Heerlijk”, kirde een dame nadat ze haar eerste nieuwe haring van 2020 had geproefd. “Dit smaakt naar meer.” Een mannelijke klant had eveneens louter lovende woorden voor het zilten lekkernij. “Fantastisch. Een andere term kan ik niet bedenken.”

Deel dit bericht met je vrienden!