Waalwijk wil lachgasverbod invoeren

WAALWIJK - De gemeente Waalwijk wil de overlast door lachgas aanpakken. Daarvoor wil ze de Algemene Plaatselijke verordening (APV), de gemeentelijke regels waar iedereen zich aan dient te houden, aanpassen.

Voorlopig nog toegestaan

Op dit moment valt lachgas onder de Warenwet en is de verkoop van de drug gewoon toegestaan. De politie kunnen daardoor niet optreden tegen mensen die lachgas gebruiken. Als het APV wordt aangepast.

Straks is het voor de politie wel mogelijk om in bepaalde gebieden in Waalwijk te handhaven. ''Het college kan plekken aanwijzen waar het gebruik en het op zak hebben van lachgas verboden is. Op die plekken kan er door de politie gehandhaafd worden. Zij kunnen de drugs dan in beslag nemen en een boete uitschrijven'', meldt de gemeente.

Overlast

Het verbod op lachgas komt er niet voor niets. In bepaalde delen van Waalwijk ervaren veel mensen overlast van lachgasgebruik. ''Daar worden vaak ballonnen, lachgaspatronen en vulsystemen aangetroffen als afval'', zegt de gemeente.

De gemeente benadrukt ook hoe schadelijk de partydrug is voor je gezondheid. ''De effecten van lachgas lopen sterk uiteen en hangen af van het gebruik en je conditie. De effecten op korte termijn zijn: misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Daarnaast kan lachgas ernstig verslavend zijn en bij stevig gebruik zorgt het voor een tekort aan vitamine B-12.’’

Verbod in 2021

De college gaat het wijzigen van de APV voorleggen aan de gemeenteraad tijdens de raadsvergadering in december. Naar verwachting zal het lachgasverbod in de eerste maanden van 2021 in gaan.

Deel dit bericht met je vrienden!