Waalwijkse horeca bereidt zich voor op ‘nieuwe’ wereld

WAALWIJK - De horecagelegenheden in Waalwijk zijn druk doende om hun zaken gereed te maken voor 1 juni. Op die datum mogen de zaken weer (gedeeltelijk) open voor publiek, nadat ze bijna twee maanden gesloten waren vanwege het coronavirus.

Peinzende gezichten, deze lenteochtend, in het centrum van Waalwijk. Horecaondernemers mogen hun zaken per 1 juni weer gedeeltelijk openen. Maar dat, zo leert een rondje door het stadshart, is makkelijker gezegd dan gedaan. Passen en meten is het. Want hoe moet dat nu met de terrassen? Hoe zorg je er als café of restaurant voor dat gasten hier comfortabel kunnen zitten, daarbij rekening houdend met de ‘anderhalve meter-maatregel’? De ondernemers zijn er duidelijk nog niet allemaal uit.

Juiste afstand
Al is het enthousiasme om er wat moois van te maken ondubbelzinnig zichtbaar bij de meesten. Neem de vriendelijke dame van eetcafé Kandinsky. Nauwlettend inspecteert ze vandaag of de terrastafels op de juiste afstand van elkaar staan. “We willen dat onze klanten hier straks weer lekker kunnen zitten”, vertelt ze, kort nadat ze een passerende klant van een coffee to go heeft voorzien. “We zijn hard bezig met de voorbereidingen. In principe hebben we straks evenveel plaatsten als normaal. Alleen zitten de klanten straks wat verder van elkaar af.”

Even verderop, bij eetcafé City, moet er duidelijk nog wat meer gedaan worden voordat 1 juni aanbreekt. Bij die gelegenheid staan de terrasstellen onmiskenbaar nog te dicht op elkaar. Maar ook hier zal vast en zeker snel gehandeld worden. Al was het maar omdat de zaken er na weken zonder omzet naar snakken om over ruim twee weken weer klanten te kunnen ontvangen.

Onzeker
Helemaal zeker is het overigens niet dat de horeca op 1 juni de deuren weer mag openen. Premier Mark Rutte benadrukt dat dit afhangt van hoe het coronavirus zich ontwikkelt. In hartje Waalwijk gaan ze echter zichtbaar uit van het positieve. Dat blijkt deze ochtend wel bij de ondernemers, die aanhoudend leuren en sjouwen met terrasmateriaal. Het is duidelijk: de mannen en vrouwen in de horeca willen er allemaal hun schouders onder zetten.

Deel dit bericht met je vrienden!