Waalwijkse kermisman: ‘Dit is een drama’ (video)

WAALWIJK - De kermis zit Ruud Dumoulin in het bloed. Liefst 25 jaar trekken hij en zijn vrouw Anne al het land door met hun attracties. Maar nu zitten de Waalwijkers noodgedwongen thuis vanwege het coronavirus. In elk geval tot 1 september kunnen zij hun werk niet uitvoeren.

“De situatie doet ons verschrikkelijk veel pijn”, vertelt Ruud Dumoulin. “De kermis is ons leven. We houden ervan om van hot naar her te trekken, overal in Nederland op pleinen en in straten te staan met onze attracties. Nu kunnen we niet anders dan thuis zitten. Dit is een drama.”

Geen euro inkomsten
Met name ook financieel is het een drama voor de Brabanders, die veel moeten investeren in hun attracties. In elk geval tot 1 september komt er geen euro binnen bij ze. En het is nog maar de vraag of er na die datum wel weer kermissen gehouden kunnen worden. “Ik ken kermisexploitanten die letterlijk geen geld meer hebben om te eten. Wij hebben gelukkig nog een buffertje. Maar dat buffertje houdt natuurlijk niet eindeloos stand”, stelt Dumoulin. “Ik maak me hele grote zorgen over de toekomst.”

Hopen op steun
Temeer omdat de anderhalve meter-samenleving het er straks niet makkelijker op maakt, wanneer mogelijk weer kermissen gehouden kunnen worden. “Hoe doen we dat in onze attractie, mensen op anderhalve meter houden? ”, verzucht de kermisman in hart en nieren. “Als we echt naar die situatie toegaan, is het hopen op subsidie van de overheid. Anders houdt geen enkele kermisexploitant het vol.”