Waalwijkse Soldaat van Oranje-actrice Dominique: ‘Het was wel pittig toen we stillagen’

WAALWIJK – De uit Waalwijk afkomstige Dominique de Bont vervult sinds oktober vorig jaar de rol van hofdame Tessa in de musical Soldaat van Oranje. Tessa is de hofdame van koningin Wilhelmina. Tessa wordt in de musical verliefd op de beste vriend van de Soldaat van Oranje, Chris de Vries. “Het is een van de wat komischere rollen in de musical”, vertelt Dominique. “Tessa is een beetje een ongemakkelijke, onhandige vrouw. Die eigenschappen vind ik heel leuk om te spelen.”

Een rol in een musical als Soldaat van Oranje krijg je natuurlijk niet zomaar. Een goede auditie is dan ook enorm belangrijk. Dominique vertelt over hoe die auditierondes voor haar voelden: “Ik was wel nerveus voor de audities voor ‘Soldaat’. Ik heb altijd tijdens mijn opleiding muziektheater heel graag een rol in Soldaat van Oranje -De musical gewild. Je bewondert zo’n productie en dan komt er meer druk te staan op een goede auditie.”

Het doek valt

Dominique kon haar rol in de grootste musical van Nederland slechts twee maanden vervullen. De musicalactrice stond namelijk in oktober voor het eerst als Tessa op het podium. Twee maanden later, op 29 november, kwam hier door corona tijdelijk een eind aan. “De periode dat de productie stillag, was wel pittig. Je leeft dan ook van persconferentie naar persconferentie en elke keer heb je hoop dat je weer mag.”

Je creatieve ei kwijt willen

In de maanden dat ze niet op het podium stond, heeft de Waalwijkse musicalactrice zeker niet stilgezeten. Dominique vertelt dat ze het liefste in een musical speelt, maar dat ze in de lockdown op andere manieren haar creatieve ei kwijt kon.

“Ik ben met een collega van Soldaat van Oranje en een oud-klasgenootje in de tussentijd samen gaan zitten. Met zijn drieën bedachten we een idee voor een serie die we wilden gaan filmen. In de lockdown werkten we dat idee uit en zijn we gaan schrijven”, aldus de actrice. “Zo kwamen we toch de lockdown een beetje door.”

Bevrijding

Vanaf maart dit jaar is Dominique weer te bewonderen op het podium van Soldaat van Oranje. Iets wat na drie maanden lockdown toch weer een beetje wennen was. “De eerste keer weer voor publiek acteren besefte ik hoe onwerkelijk het eigenlijk voelde. Iedereen is denk ik zo gewend aan corona, dat de normale dingen als het acteren in een musical voor mij ineens heel bijzonder werden.”

“Gelukkig zitten de zalen sinds de heropstart weer vol. Het is heel fijn om te zien dat mensen Soldaat nog steeds willen zien. Door wat er nu in de wereld speelt, krijgt de musical voor sommige mensen misschien ook een andere lading, maar hoe dan ook blijft het een belangrijk verhaal en één dat verteld moet worden.”

Info: soldaatvanoranje.nl

Foto: Dana van der Geer

Deel dit bericht met je vrienden!