Waalwijkse winnares ‘Heel Holland Bakt’ komt met bakboek (video)

WAALWIJK - Anouk Glaudemans uit Waalwijk werd dit jaar bekroond tot winnares van Heel Holland Bakt 2019/2020. Nu komt ze met het boek ‘Heel Holland bakt Thuis’ vol lekkere recepten die snel, bewust en sociaal zijn.

Dat de recepten snel zijn, is belangrijk voor Anouk. “Ik ben gewoon moeder dus de wekker gaat om half zeven, ik geef les op Avans Hogeschool, ik ben druk met de kinderen en met sporten, dus ik sta niet de hele dag te bakken. Maar afgelopen jaar heb ik wel echt heel veel gebakken. Toen maakte mijn mixer echt overuren.”

De snelle recepten kun je volgens Anouk ook even 'tussen het aardappels schillen en de was ophangen doen'.

Iedereen kan bakken
Met het boek hoopt Anouk mensen aan te moedigen om de keuken in te duiken. “Ik denk dat iedereen kan bakken, dus jij ook. In dit boek beschrijf ik dat heel erg stap voor stap. Ik hoop dat het je door de verschillende stappen wel gaat lukken."

"Voor de appel-havermoutkoek heb je bijvoorbeeld geen mixer voor nodig. Je hebt neemt een pan. Je doet wat boter erin, dat smelt je en daarna moet je een paar ingrediënten daar door heen roeren. Je doet het op je bakplaat, je raspt wat appel en je gooit er nog wat restkruimels van je deeg overheen. Dan gaat het de oven in. Dat kan écht iedereen.”

Geluk en ontspanning
Daarnaast denkt Anouk dat bakken heel ontspannend werkt. “Het geeft een soort rust en het is heel fijn om te zien hoe bepaalde ingrediënten, die eerst niets waren maar losse individuen, dat je die dan in een mengkom doet en dat er dan iets heel lekkers ontstaat. Het begint ook meteen lekker te ruiken.”

Ook verbindt eten volgens Anouk. “Van eten uitdelen word je zelf ook heel gelukkig. En wat is er nou leuker dan die baksels uitdelen? Mensen vinden het altijd leuk als je met iets zoets en iets lekkers aankomt, dus iedereen wordt daar vrolijk van. Ik zou zeggen: bakken en uitdelen!